Nápad ocenil i tamní starosta Roman Pilát. „Podpořili jsme ho. Při debatě mezi společností, městem a kulturním střediskem jsme se dohodli bez problémů. Nečekali jsme, že ohlasy budou tak pozitivní. Příjemně nás to překvapilo,“ pochvaloval si adamovský starosta.

VÝBĚR NA SALONU

Výtvarná díla zástupci institucí vybrali z prací vystavených na Salonu dětských adamovských umělců, což je každoroční výstava prací výtvarníků ze všech škol ve městě. Malí tvůrci měli nápaditě letos ztvárnit téma Barvy. Z dvaceti vybraných obrazů pak zůstaly čtyři, které organizátoři reprodukovali do velkých billboardů. „Základní umělecká škola navrhla, že pro billboardy vytvoří žáci něco cíleně. To jsme nakonec zavrhli,“ uvedl marketingový specialista společnosti Denis Drexler.

Ilustrační foto.
Nehody v kraji? Nejvíc za devět let

Všechny čtyři obrazy namalovaly dívky, mezi nimi Juliana Matulová z Adamova. „O reprodukci obrazu a jeho vystavení jsme vůbec nevěděli. Od konce června trávíme dovolenou v zahraničí. Pak jsme se jen na víkend otočili doma a jeli zase pryč,“ neskrývala překvapení matka dětské umělkyně Eva Matulová.

Myšlenku akce oceňuje. „Nápad se mi moc líbí. Vytváří takový rodinný dojem. A nevzhledné tovární prostředí výrazně polidštil. Každopádně jsem na dceru hodně pyšná. Je to pro ni povzbuzení do další tvorby,“ ocenila matka.

Firma překvapila i její dceru. „Obrázek jsem malovala hlavně pro zábavu. Nepočítala jsem s tím, že ho někdo vystaví. Natož takhle zvětšený. Mám z toho velkou radost,“ řekla Juliana Matulová.

DISKUSE OBYVATEL

Snahu oživit nevlídné centrum města oceňuje většina adamovských obyvatel i na sociálních sítích. Někteří diskutující ale tvrdí, že takové snahy nestačí. „Hnusného socialistického dědictví se Adamov zbaví jedině v případě, pokud se tam zruší trafostanice, park a parkoviště uprostřed tovární pouště a postaví se tam pár domů. Spíš to ale nadále zůstane jen jakýmsi prázdným bodem visícím v časoprostoru,“ napsal například jeden z diskutujících David Pliska z Adamova.

Ilustrační foto
Za odpady dluží lidé městům za patnáct let i skoro deset milionů korun

Město vystavělo na Náměstí práce v Adamově menší park a parkoviště. Většina továrních budov prodělala rekonstrukci nebo je v současnosti v opravě. „Mnoho starých objektů převzaly nové firmy, které tam teď sídlí. Musí reprezentovat a investovat, aby jejich podniky dobře vypadaly. Což s oprýskanými zdmi moc nejde,“ vysvětlil rozsáhlé úpravy v industriální části města specialista firmy Drexler.

O dětských obrazech• Dětské motivy v Adamově na Blanensku poprvé vystavili minulý rok.
• Na zdi visí 4 billboardy.
• Rozměr každého panelu je 24 metrů čtverečních.
• Přístup k obrazům je z Náměstí práce.
• Instalace obrazů trvala jeden den.
• Vystavená díla zůstanou na zdi haly 1 rok.


Děti na procházce chtějí k obrazům


Adamov /ROZHOVOR/ – Už podruhé zpestřily velké reprodukce dětských maleb továrnu firmy Eden v Adamově na Blanensku a místním se nápad líbí. „Chtěli jsme, aby panely viděli i cestující z vlaku,“ vysvětluje specialista společnosti Denis Drexler.

Kdo přišel s nápadem vystavit na průčelí tovární haly velké dětské obrazy?
Vedení firmy, konkrétně Zbyněk Husák.

Inspirovali jste se jinde, ať už doma nebo v zahraničí?
Ne, nevím o ničem podobném.

Jak lidé reagovali na loňskou akci?
Velice pozitivně. Centrum nevypadalo pěkně, i když tam vznikl nový park. Obrázky prostředí výrazně zpestřily. Do parku chodí matky s dětmi. Slyšeli jsme, že děti se vyloženě chtějí projít k obrazům. I na sociálních sítích má nápad úspěch.

Opravovaný most na silnici I/43. Řidiči musí přes Černou Horu.
Černou Horu zahltilo až třicet tisíc aut. Na I/43 řeší zákaz pro kamiony

Jak jsou panely velké?
Rozměry jsou přibližně čtyři krát šest metrů. Chtěli jsme, aby byly vidět i z vlaku, aby si jich všimli cestující, kteří Adamovem projíždí.

Byli jste v kontaktu s dětskými autory?
Spolupracovali jsme se zdejším městským kulturním střediskem a základní uměleckou školou. Obrazy jsme vybrali z výstavy nazvané Salon dětských adamovských umělců. Z dvaceti vybraných jsme se pak po debatě s grafiky rozhodli pro čtyři nejzajímavější.