Parta nadšenců z Brna a Blanska okolo Petra Jasaně tam metá po ledě starými žehličkami. V recesistické soutěži závodí několikačlenné týmy v disciplíně na přesnost, kdy musí dostat žehličku po ledě co nejblíže drátu s plechovkou zaraženým v ledu. A pak se ji ještě jednotlivci snaží poslat na co největší vzdálenost.

Recese na ledu

Soustředění a nasazení jsou srovnatelné s olympijskou disciplínou curling, kterou žehling vzdáleně připomíná. Atmosféra je však o poznání uvolněnější a nepovedené pokusy nikdo neřeší. Doping v podobě frťana nebo svařáku je povolený. Stejně jako domácí koláče a chleby s pomazánkou. „Poprvé jsme tady na ledu žehlili před dvaceti lety. Věk nerozhoduje, družstva jsou smíšená. Loni nemrzlo, takže závodíme po roční pauze. Je to takové fajn setkání přátel," hlásil hlavní organizátor akce a rozhodčí Petr Jasaň.

V neděli po obědě se na zamrzlé hladině češkovického rybníka bavilo asi třicet lidí. Jedním z nich byl Ronald Marek z Brna, který přijel s celou rodinou. „Závodí i naše tři děti, které mají své malé žehličky. Soupeři už nám je berou. Naposledy jsme skončili druzí a chceme na to navázat," usmíval se muž z týmu Marečci. Nakonec v soutěži družstev skončil v základní skupině na nepostupovém místě.

Po ledě svištěly různé typy žehliček. Od historických ještě nahřívacích kusů po moderní napařovací. Hrubá síla a švih v soutěži na přesnost mnohdy nerozhodovaly. Staré žehličky totiž často led brázdily nevypočitatelnými směry, různě se rozpadávaly nebo se začaly kutálet. „Zatím jsme na tom špatně. Nedaří se nám. Jsme asi unavení z dlouhé procházky. Nápad se mi moc líbí. Když to někdo dobře zorganizuje, dokáží se lidi bavit na první pohled i nějakou pitomostí," řekl Ivo Handl z Brna.

Asi polovina soutěžících byly ženy. „Z domu máme natrénováno slušně. Za žehlicím prknem jsme určitě víc než naši mužští soupeři. Ale tady je to jiná. Jsme tady poprvé a je to super. Snad se nám podaří dostat do finále," řekla Renata Čejdová z družstva Jeleni.

Soutěž týmů na přesnost nakonec ovládla formace Trubky. Pak přišel na řadu žehling na co největší vzdálenost. Nejlepší závodníci po svých vrzích po ledě atakovali starými žehličkami na šířku protější břeh rybníka. „Takhle vrhala Fibingerová, ne? Já jsem za žehlicím prknem jako doma, tak jdu na rekord. Ty chceš vyhrát bez dopingu?" špičkovali se na ledě soupeři.

Vyhráli sourozenci

Nejdále nakonec starou žehličku po ledě poslala Tereza Tichoňová z Brna. „Doma toho moc nenažehlím, takže soupeřky měly šanci," glosovala se smíchem svůj výkon žena ve sportovním. Mezi muži vyhrál její bratr Vítek. „Ta rodina je už provařená. Ta sbírá všechny ceny i v tombole na plesech," halekal před vyhlášením výsledků jeden ze závodníků. „To je klasika, ti, co přijdou poprvé, vždycky všechno vyhrají. Tak vítězům čest a slávu a snad příští rok zase tady všichni na shledanou," ukončil recesistickou akci po rozdání cen organizátor Petr Jasaň.