Vyhlášenou mikulášskou nadílkou je ta v Letovicích. Tamní hasiči ji pořádají už od roku 1967. Právě díky ní letos zvítězili v soutěži Dobrovolní hasiči roku 2013 v kategorii sborů dobrovolných hasičů na jihu Moravy. „Každý rok sem zavítá kolem patnácti set lidí. Velmi efektní je spouštění čertů po laně z věže hasičské zbrojnice za použití pyrotechniky," popsal starosta letovického sboru Petr Dokoupil.

Čtvrteční program v Letovicích začne ve čtvrt na pět. Představí se tanečníci a zpěváci, zhruba po půl hodině dorazí nebeské a pekelné bytosti. „Rodiče mohou svou nadílku nechat u nás a Mikuláš ji pak předá dětem," doplnil organizátor.

Pomůžou potřebným

Kdo přijde na mikulášskou nadílku do Letovic, může také pomoct potřebným. Tím, že přispěje dobrovolným vstupným. „Letos výtěžek poputuje jedné sociálně slabé rodině z Letovic a také synovi našeho zemřelého hasiče," upřesnil Dokoupil.

Na sestup nadpozemských postav z kostelní věže se mohou těšit i ti, kteří zavítají ve čtvrtek v pět hodin odpoledne do Žďárné. Zároveň s mikulášskou nadílkou v obci rozsvítí vánoční strom a závěr bude patřit ohňostroji.

Mikulášskou nadílku a rozsvícení vánočního stromu připravili na čtvrtek také ve Valchově. „Akce se uskuteční od pěti hodin u kaple svatých Petra a Pavla. Chybět samozřejmě nebude teplé občerstvení," sdělila starostka Valchova Jindřiška Brožová.

Děti z Boskovic ve čtvrtek mohou vybírat dokonce z dvojího mikulášského programu. Od čtvrt na čtyři do čtvrt na pět se ve dvoře Domu dětí a mládeže mohou povozit na koních. Mezi čtvrtou až pátou hodinou pak odstartuje tradiční pochod s názvem Mikuláši co máš v koši…? Podle organizátorky Blanky Dokoupilové pochod projde večerním městem a na Masarykově náměstí pak Mikuláš rozdá nadílku. „Navíc cestou plní děti i dospělí řadu zajímavých úkolů. Například budou vařit čertovský guláš, ležet v andělské posteli nebo zkoušet chodit na kopýtku, " prozradila Dokoupilová.

Farář Mikulášem

Ve čtvrtek v podvečer bude mít napilno i farář Církve Československé husitské Martin Kopecký. „Převléknu se za Mikuláše a katechetka za anděla a doneseme nadílku těm, které jsem křtil, oddával nebo chodí do náboženství," uvedl farář. Ten doplnil, že mikulášská družina, ale bez čerta, zavítá také v neděli v devět hodin ráno na bohoslužbu do dřevěného kostela v Blansku.

Mše s návštěvou Mikuláše bude rovněž v blanenském kostele svatého Martina. Začne v pátek ve tři čtvrtě na šest. Na programu budou scénky z Bible a zazpívá dětský chrámový sbor MARTINI band.

Na některá místa přijde pán s bílými vousy a holí o víkendu. V sobotu se o půl páté uskuteční mikulášská nadílka v hasičském sklípku v Borotíně a o půl hodiny později v zámeckém parku v Šebetově. Ve Světlé v neděli ve dvě hodiny odpoledne začne u obecního úřadu druhý ročník Mikulášského běhu Světlou. Své síly v něm změří dospělí i děti.