Někteří obyvatelé si ve čtvrtek všimli, že silničáři mění dopravní značky. „Opravit se to musí. Ale je to utrpení. Nemůžeme ani pořádně vyvětrat,“ postěžovala si Hana Dvořáčková.

Nejvíc jí ale vadí bezohlednost řidičů. „Předjíždějí se v kopci a nejedou padesátkou,“ dodala.

Dalším lidem dělá starosti, jak bude vypadat letošní pouť a hlavně oblíbená Pivní pouť. Při těchto akcích je totiž projíždění Černou Horou jen pro otrlé. „Taky by mě zajímalo, jak nakonec dopadne naše silnice a kdo ji pak opraví,“ zeptala se Marie Janíčková.

Černohorští také kritizují rychlost prací. „Jestliže se pořád mluví o tom, jak se přibližujeme Západu, měli by si z něj brát příklad i při opravách silnic,“ řekl Václav Procházka. Při cestách do zahraničí si všiml, že dělníci na opravách pracují nepřetržitě.

Nehoda u Olešné na Blanensku. Srazila se dvě auta s dodávkou.
Motorkář boural čelně při předjíždění. U Olešné se při nehodě zranily tři ženy

V zahraničí jsou objízdné trasy postavené z betonových panelů. Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic Jana Rýdla to v tomto případě udělat nelze. Nyní musí odborníci zjistit, jestli most půjde podepřít. Přesto jej bude nezbytné nakonec zbourat. Nový by mohl stát koncem příštího roku.

Dělníci při opravě mostu odkryli vrchní vrstvu dvaceti až třiceti centimetrů. Zjistili, že kotvy, které hlídají přepětí, jsou zcela nefunkční. „Most opravovat nebudeme. Je nezbytné jej zbourat,“ uvedl ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic David Fiala.

Stavbaři popsali situaci takto: Pole mostu jsou lany spřažená jako korálky na řetízku. Když se řetízek poruší, korálky se rozsypou.

Když most v sedmdesátých letech vznikal, dělníci pořádně nezabetonovali lana. Dostala se k nim voda a teď se zrezavělá lana rozpadají. „Všechny mosty pravidelně kontrolujeme. Tahle závada však byla skrytá pod povrchem,“ podotkl mluvčí Rýdl.

Už od zahájení prací na mostě lidem vadí, že na celém úseku objížďky je jen jeden přechod pro chodce. Chtějí jich víc. Nebo alespoň semafor. Radnice městyse teď znovu o semafor požádala. „To by ale nepomohlo plynulosti ani bezpečnosti provozu,“ upozornil Rýdl.

Ilustrační foto
D43 přes Krkatou bábu? Nechceme se dívat na kamiony, říkají nespokojené obce