Ozývá se řev motoru. Do Černé Hory se řítí vysokou rychlostí auto. Maminky s dětmi uskakují na trávník. Na to, že na silnici od Žernovníka není bezpečno, Černohorští upozorňují už léta. Nyní víc jak osmdesát z nich vyzvalo zastupitele, aby problém konečně řešili. Zbrzdit rychlé řidiče při příjezdu do městečka může přechod pro chodce či radar.

Pod prohlášení lidí z Černé Hory se podepsala třeba Andrea Forberger. „Auta vjíždí do městečka směrem od Žernovníku vysokou rychlostí. Přitom tudy chodí malí školáci, maminky s kočárky i dětmi na odrážedlech. Blízko lokality Skleníky navíc chybí chodník. Když uslyšíme auta, radši hned uskakujeme na trávník,“ popsala matka dvou dětí. Podle ní rodiče o problému hodně diskutují. Jediné, co jim zbývá, je opatrnost. Mnozí tak přidávají dětem na oblečení reflexní proužky, aby byly lépe vidět.

Žádost o řešení problému s více jak osmdesáti podpisy předal minulý týden zastupitelům senátor Jozef Regec. I podle něj to většina řidičů na rovné silnici z Žernovníka rozjede. Za značkou s nápisem Černá Hora navíc nezpomalí. „V této části městečka je zastávka a chodí tudy spousta dětí do školy. Jsou v nebezpečí,“ míní Regec s tím, že Černohorské zalarmovaly také dvě vážné nehody, které se v městečku v poslední době staly.

Radní radar zvažují

Možností, jak řidiče zabrzdit, je několik. „Pomůže radar, který rychlost projíždějících aut zaznamená a data pak přenáší na policii. Bezohlední řidiči tak dostanou pokutu. Ten ale stojí desítky tisíc korun. V Černé Hoře tedy zřejmě postačí radar, který řidiče jen upozorňuje, že jedou příliš rychle,“ domnívá se Regec. Podle něj je ve hře také přechod pro chodce.

Černohorský starosta už začal jednat. I kolem něj občas v této části městečka rychle projedou bezohlední řidiči. „Řidiči opravdu nařízenou padesátku v obci nerespektují. Poté, co se lidé ozvali, začali jsme problém řešit. V pondělí jsme se sešli s pracovníkem dopravního odboru a probírali, jaké máme možnosti. Jednou z nich je radar,“ sdělil starosta.

Policii s tímto plánem zatím nikdo z Černé Hory neoslovil. Problém s rychlými auty však řeší starostové řady dalších obcí na Blanensku. „Radary jsme nechali umístit v poslední době třeba ve Svaté Kateřině, Šebrově či Vilémovicích. Další přibude do měsíce ve Skrchově na státní silnici I/43,“ vyjmenovala blanenská policejní mluvčí Iva Šebková. Podle ní radary působí preventivně hlavně na ohleduplné řidiče. Ti uvidí, že vjíždějí do obce rychleji, než je povoleno. „Instinktivně tedy sundají nohu z plynu a zpomalí. Piráty silnic však radar nezastaví,“ doplnila Šebková.

Policisté k nehodám v diskutovaném černohorském úseku jezdí. „Nehody se tam ale nestaly kvůli tomu, že řidiči nedodrželi rychlost,“ podotkla Šebková. Naposledy policisté řešili v srpnu srážku nákladního auta s cyklistou, který ji nepřežil. Mladý cyklista nedal přednost nákladnímu autu jedoucímu po hlavní silnici.