Bezdomovci se v posledních několika letech stali neodmyslitelnou součástí Blanska. Lidé je často vídají přímo v centru města. Někteří Blanenští si myslí, že důvodem, proč si lidé bez domova Blansko tak oblíbili, je vstřícnost tamní charity. Její vedení to naprosto odmítá.

Důvod, proč se tolik bezdomovců objevuje právě v Blansku, je podle ředitelky Oblastní charity Blansko Jany Sedlákové jasný. „Centrum města leží hodně blízko vlakové trati, kterou navíc využívá i mnoho nepřizpůsobivých lidí z Brna. Svou roli hrají i supermarkety, které třeba v Boskovicích stojí spíše na okraji města. V Blansku jsou víc na očích," podotkla ředitelka.

V Boskovicích bezdomovci do centra moc nemíří. Potvrdila to vedoucí odboru vnitřních věcí Boskovic Iva Močičková. „I u nás bezdomovci přibývají, ale mají vytipované oblíbené lokality. Ty nemusí být vázané přímo na supermarkety, ale je pravda, že centru města se vyhýbají," přitakala.

Podle Sedlákové stoupá počet lidí bez domova v celé České republice. Pocházejí prý především z řad mladých lidí. „Kvůli rodinným a dalším vlivům se čerstvě dospělí muži i ženy začleňují do skupin, které je oddálí od běžného života. Vyhodí je ze školy, pro vlastní rodinu se stanou přítěží a skončí na ulici," uvedla.

Práci s nimi považuje za složitější než třeba se staršími lidmi. „Často si totiž z domova nepřinesli žádné pracovní návyky a neumí se o sebe postarat. Snažíme se jim třeba nabízet nějaké brigády, ale bývají nespolehliví a často ani nejeví zájem," přiblížila Sedláková.

Rostoucí počet bezdomovců dokazují i čísla. „Zatímco za celý rok 2010 jsme u nás zaregistrovali pět a půl tisíce návštěv těchto lidí, letos statistika ukazuje téměř stejné číslo v období pouze do konce září," upozornil František Kratochvíl, který má v blanenské charitě na starosti právě sociálně vyloučené klienty.

Mezi služby, které charita ve spolupráci s městem nabízí, patří základní strava, jednoduché ošacení, nezbytná hygiena a pro muže nocleh. „Lidé si musí uvědomit, že naše tolerance například vůči opilým nebo agresivním lidem, je minimální. Dodržují určitá pravidla, například co se týká chování ke svému okolí. A postupně se je snažíme přimět, aby začali vyvíjet aktivitu jako je úklid a podobně. Na televizi se u nás nikdo nedívá," vyvrací Kratochvíl jednu z mnoha fám, které podle něj o charitě kolují.

Názorům, že díky charitě se do Blanska sjíždí lidé z větších měst, vedení charity nerozumí. „Vždyť například v Brně mají lidé bez domova daleko více možností, kam se uchýlit. My většinu přespolních vůbec neznáme a pracovně jsme s nimi nepřišli do styku," prohlásila Sedláková a poznamenala, že nebýt oblastní charity, bylo by v Blansku bezdomovců ještě víc. „Rádi bychom měli povědomí o každém z nich, protože se nám je občas podaří alespoň částečně začlenit do chodu společnosti. To by Blanenští mohli spíše ocenit," dodala.