Od té doby k ničemu podobnému nedošlo. „Sice je relativně klid, ale půda nad námi stále praská. Proto doufáme v co nejrychlejší řešení, abychom nemuseli řešit ještě větší škody," uvedl Seidl.

A řešení se blíží. Zastupitelstvo Jihomoravského kraje totiž na svém čtvrtečním zasedání schválilo poskytnutí dotace ve výši půl druhého milionu korun, které Letovicím poskytnou na sanaci sesuvu skalního tělesa.

Konečné slovo patřilo hejtmanovi Jihomoravského kraje Michalu Haškovi. „Vážíme si rozhodnutí jeho i všech zastupitelů. Je dobře, že k dohodě došlo relativně brzy. Čeká nás totiž zima, kdy je počasí v podobných případech nejnebezpečnější. Půda střídavě mrzne a taje, což mívá za následek právě její sesuvy," uvědomuje si letovický starosta Vladimír Stejskal.

Situaci mají vyřešit betonové sloupy. „Už v červnu jsme jich na místo nainstalovali zhruba dvacet. Ty však jsou pouze ze dřeva. Nové budou z betonu, který je samozřejmě pevnější. Pracovníci je v lokalitě umístí ještě letos v listopadu," řekl Stejskal.

Zároveň přiznal, že sesuvy půdy jsou problémem celé jedné lokality. „Možná nejhorší je to u Pražské ulice ve směru na koupaliště. Koneckonců to není tak dávno, co půda zasypala celý jeden dům," připomněl letovický starosta.

Práce Letovičtí rozdělí do dvou etap. „Druhá přijde na řadu na jaře příštího roku. Od Jihomoravského kraje máme přislíbenou dotaci ve výši třech milionů korun, ale žádat o ni musíme znovu. Polovinu použijeme už teď, přičemž přibližně sto padesát tisíc korun doplatíme ze svého rozpočtu," dodal Stejskal.