Předvolební kampaň ani povolební rozbroje v sociální demokracii podle něj nedopadly na fungování Jihomoravského kraje. „Snažil jsem se, aby to nemělo negativní dopad. Práci hejtmana jsem se s notebookem na kolenou a telefonem v ruce věnoval i v Praze. Mám důkaz. Podařilo se mi v Praze vyjednat, že kraj dosáhne na osm set milionů korun na opravy silnic," říká hejtman.

Už jste se rozhodl, zda zůstanete hejtmanem či poslancem?

Stále čekám na ustavení nové vlády. Předpokládám, že vznikne po Novém roce. Jakmile se tak stane, rozhodnu se. Jihomoravští voliči mi dali mandát, na základě kterého jsem se stal hejtmanem. A zvolili mě i poslancem s nejvyšším počtem hlasů. Toho si vážím a je to pro mne závazek. Ať už v jedné, nebo druhé funkci budu řešit klíčové problémy kraje. Funkce jsem nikdy nebral jako cíl, ale jako prostředek k naplnění závazků, které jsme dali.

V posledním průzkumu popularity jste klesl o šest procent, přesto zůstáváte druhým nejoblíbenějším hejtmanem. Berete to jako úspěch, či neúspěch?

Obecně nepřeceňuji průzkumy veřejného mínění. Ale tenhle je pro mne zvláštní. Hlavně tím, že se lidé nenechali ošálit mediálním honem po parlamentních volbách. Vážím si toho, že nepodlehli propagandě, která byla určitě velmi nákladná a zaměstnala v Praze hodně lidí a PR agentur. Vážím si toho, že lidé oceňují moji práci hejtmana. Nejde o to, zda jsem druhý či třetí nejlépe hodnocený hejtman, ale o to, že patřím stále k těm nejlépe hodnoceným v zemi. Je to také ocenění práce perfektně fungující koalice s lidovci. Byl bych rád, kdyby podobně fungovala i budoucí vládní koalice.

Za mírným poklesem podpory stojí zřejmě povolební dění, kdy jste bez vědomí předsedy Bohuslava Sobotky navštívil prezidenta Miloše Zemana a podařilo se vám nakrátko Sobotku vyřadit i z vyjednávacího týmu. Jak se na tuto situaci díváte nyní s odstupem času?

Pro mne je to uzavřená záležitost. Teď se soustředím na budoucnost. V politice se za chyby platí. I já jsem zaplatil. Odstoupil jsem ze všech stranických funkcí. Věřím, že si to dokážu odpracovat. A ať už jako hejtman, či poslanec dokážu pro sociální demokracii a voliče řadu věcí prosadit. Jistým způsobem zažívám restart v politice. Měl jsem čas o spoustě věcí přemýšlet. Poznal jsem, kdo byl kamarádem Michala Haška a kdo jen kamarádem jeho funkcí. Jsem rád, že se oddělilo zrno od plev. Nesmírně si vážím desítek a stovek lidí hlavně z Jihomoravského kraje, kteří mi vyjadřovali podporu. Abych je nezklamal, rozhodl jsem se v politice zůstat dál. Nikoho jsem nezabil, nic jsem neukradl. Pouze jsem, slovy Miroslava Kalouska, mystifikoval. Teď si to musím odpracovat. Lidé budou moji práci pečlivě sledovat a já udělám vše, abych je nezklamal.

Nelze nemluvit o schůzce v Lánech. Můžete říct, co konkrétně se na ní řešilo?

Michal Hašek.

Nemá cenu se stydět za schůzku s prezidentem. Pro mne jako levicového politika je ctí vidět se s hlavou státu. Dominantním tématem byl volební výsledek levice a diskuze o tom, co bude dál s Českou republikou poté, co se objevil fenomén hnutí Ano a Úsvit. Vedle standardních stran to je nový typ uskupení a je jasné, že volební víkend výrazně překreslil politickou mapu České republiky. Byl a jsem člověk, který ctí slovo, a nebudu proto vynášet interní informace ze schůzky. Věřím, že to lidé pochopí.

O schůzce jste dlouho tvrdil, že nebyla. To se pak stalo hlavním argumentem vašich odpůrců. Nebylo by taktičtější situaci prostě nekomentovat jako Zdeněk Škromach?

Je to pro mne uzavřená kapitola. Samozřejmě by bylo lepší neříct nic. Proto říkám, že jsem udělal chyby a zaplatil za ně.

Kromě verze, že se v plzeňském hejtmanovi Milanu Chovancovi hnulo svědomí, a proto tajnou schůzku nakonec prozradil, se objevily spekulace, že vše bylo pečlivě naplánované a vy jste padli do pasti připravené předsedou Sobotkou. Něco podobného připustil už Zdeněk Škromach. Myslíte si, že to je pravděpodobné?

Česká politika je tvrdé řemeslo, ve kterém platí, nikdy neříkej nikdy. A také neznáš dne ani hodiny. Nebudu ale spekulovat, co bylo. Zda existoval nějaký scénář, nebo víc scénářů. Beru to tak, že Sobotka je kandidát sociální demokracie na premiéra, a chci, abychom se věnovali plnění závazků vůči voličům. Nemá smysl nahrávat ostatním hnutím a tradiční levicovou stranu oslabovat. Čekají nás evropské a komunální volby, na ně se musíme zaměřit.

Řekl jste, že jste se kvůli důvěře voličů rozhodl neskončit v politice. Znamená to, že jste uvažoval o odchodu?

Spíše se jednalo o tlaky zvenku. Takový nátlak jako já zažil málokdo. S kolegy jsme přemýšleli, zda jsme udělali správně. Opustili jsme i místa ve vedení sociální demokracie. Ale stále máme co nabídnout. Nemyslím, že jsem udělal něco tak fatálního, že by mne to mělo diskvalifikovat z politiky. Odpracuji si to v dresu sociální demokracie a pro jižní Moravu. Ať už jako hejtman, či poslanec.

Jak se vám líbí připravovaná koalice ČSSD, Ano a KDU-ČSL?

Když se podíváme na součty hlasů, moc jiných možností nebylo. Navíc, když jsme se vymezovali proti ODS a TOP 09. Věřím, že se jednání podaří dotáhnout do konce a vznikne trojkoalice s poměrně silným zázemím sto jedenácti hlasů. Jsem připravený být loajální poslanec a podpořím Bohuslava Sobotku jako premiéra i vládu v hlasování o důvěře. Musíme udělat maximum pro to, abychom zvedali volební výsledky sociální demokracie. Přesvědčit voliče, že má smysl volit tradiční stranu. Uvidíme, jak se v politice projeví nováčci. Ale chci být optimista. Rozhodně nejsou na místě šuškandy, že Hašek bude organizovat odpor a bude partyzánem ve vládní koalici. Cítím odpovědnost k zemi, k regionu i sociální demokracii.

Před volbami jste všichni svorně tvrdili, že sociální demokracie není rozdělená. Teď po volbách toto tvrzení už moc udržitelné není. Nelze přece říct, že jste názorově jednotná strana.

Nikdy jsme netvrdili, že jsme názorově jednotná strana. Jsme pluralitní. Diskuze je demokracie. Ale musí být uvnitř strany. Když se většina na něčem shodne, pak to má prosazovat celá strana. Já bych si nikdy nedovolil označit většinové rozhodnutí předsednictva strany pučem. Vždy budu bojovat za to, aby každý mohl říct svůj názor. I když to není názor vedení strany anebo předsedy. Jsem loajální ke straně a k programu, ale nebudu loajální k funkcím. Svůj názor si budu držet, i když o ně přijdu.

A v čem se tedy v současnosti liší pohled váš a Sobotkův?

Nehledám rozbroje. Nebudu vymýšlet věci tak, aby když Slávek řekne černé, Michal musí myslet bílé. Takhle to nikdy nefungovalo. Samozřejmě nemohu do budoucna vyloučit, že o něčem povedeme diskuzi. Jiný názor, než má předseda, ale nemusí nutně pocházet ode mne. Utkali jsme se teď při volbě předsedy jihomoravského krajského výkonného výboru. Sobotka měl svého favorita, který neuspěl, a já měl svého, který v tajné volbě uspěl. Teď si ale musíme sednout k jednomu stolu a bavit se, jak bude jihomoravská organizace dál fungovat, jak bude podporovat svého premiéra i hejtmana. Bojovat musíme s politickými soupeři, ne sami se sebou.

Berete vítězství Zdeňka Dufka ve volbách na předsedu kraje a neúspěch Václava Božka jako svoje vítězství poté, co jste se musel po volbách vzdát funkcí?

To je další mediální zkratka, že pokračuje válka a toto byla bitva, kde vyhrál Hašek a připsala se k jeho jménu čárka. Tak to není. Volby se opakují jednou za dva roky. Bývalý předseda Božek je první náměstek a stále spolu mluvíme. Obraz o atomové válce v ČSSD neplatí. Musíme spolu umět mluvit, i když spolu nemusíme souhlasit. Koneckonců, pokud se rozhodnu odejít do centrální politiky, Božek se nabízí jako jedna z možných variant na hejtmana. Byl pět let náměstkem.

Ale není to nelogické, aby byl kandidátem na hejtmana, když se mu nepodařilo získat důvěru členů jako předsedovi?

Podle mne to je člověk, který dobře zná problémy kraje, pohybuje se v samosprávě třináct let a podílel se na tvorbě mnoha strategických dokumentů. Vidím několik možných náhrad, pokud se rozhodnu odejít, ale logicky první je Václav Božek.

KDO JE MICHAL HAŠEK ○ narodil se 17. 4. 1976 
○ v roce 1999 absolvoval
  Právnickou fakultu
  Masarykovy univerzity v Brně 
○ rigorózní zkoušky složil na
  slovenské Vysoké škole
  Sládkovičovo a získal titul
  JUDr. 
○ poslancem Parlamentu byl v
  letech 2002 až 2009 a od
  roku 2010 až doposud
○ v roce 2008 se stal
  jihomoravským hejtmanem 
○ je zároveň předsedou
  Asociace krajů ČR, předsedou
  Rady Vinařského fondu ČR a
  členem správní rady
  Masarykovy univerzity
○ má rád historickou literaturu
  a literaturu faktu, turistiku,
  cestování, společenský tanec,
  squash a bowling 
○ žije v Brně a má dceru
  Justýnu  
 

Ostatní jména předpokládám neprozradíte.

Pokud stále někdo situaci interpretuje jako válku v ČSSD, tak bych asi neměl rozdávat polibky smrti. Obecně by to měli být lidé, kteří mají zkušenosti a měli možnost se od roku 2008 podílet na řízení kraje. Tedy uvolnění radní či předsedové výborů.

Opakujete, že nezuří válka. Ale dění po volbách připomínalo když ne válku, tak alespoň revoluci. Na náměstích se proti vám svolávaly demonstrace.

Ale kdo tam demonstroval. Zeptejte se, kolik tam bylo demonstrantů, kteří podporují jiné strany, kteří podporovali Karla Schwarzenberga a kteří jsou na úrovni kraje dlouhodobě proti sociální demokracii. A kolik lidí přivezly na demonstraci autobusy odjinud. V těch dnech jsem si vážil lidí, kteří mne naopak přišli podpořit třeba při jednání krajského výkonného výboru. Ti se ale do médií až na výjimky nedostali.

Budete příští rok kandidovat na post předsedy sociální demokracie?

To je teď příliš živé téma. Nyní se Sobotka stane premiérem, sestaví vládu a začne vládnout. Vést debatu o kandidatuře na předsedu mi přijde nemístné. Přeji si, aby byl Bohuslav Sobotka úspěšný a silný premiér, který vládu povede dobře. Jako poslanci jsme připraveni mu v tom maximálně pomoci. Uznávám, bude to těžké. Andrej Babiš chce určitě dominantně uplatňovat svůj vliv a nepodceňuji ani KDU-ČSL. Sobotka ovšem dostal životní šanci. A v zájmu celé země chci, aby byl úspěšný.

Byl byste pro přímou volbu předsedy, jak prosazují někteří členové?

Pro tuto změnu stanov jsem před lety hlasoval. Jen se tato možnost doposud nevyužila. Je určitým oživením a dává šanci všem členům aktivně vstoupit do politiky. Ale pokud má mít Slávek jako premiér silný mandát, tak si troufám odhadnout, pokud nebude chtít si jej takto potvrdit, že i příští rok bude volit předsedu sjezd.