Do vyhlášených lázní ve Velké Roudce od poloviny devatenáctého století jezdili pacienti až z Vídně, ale v roce 1948 je znárodnil stát. V devadesátých letech je zchátralé dostali vrácené v restituci potomci bývalých majitelů, kteří se léta snažili najít kupce. Prodej areálu nyní Blanenskému deníku Rovnost potvrdil zmocněnec jedné skupiny spolumajitelů lázní Vít Kodrle. „Řada dřívějších pokusů o prodej vždy na něčem ztroskotala, mimo jiné i na špatné dopravní dostupnosti. Nyní je uzavřená kupní smlouva a po úplném splacení kupní ceny bude nový majitel uveden i v katastru nemovitostí. Předpokládáme to ve druhé polovině letošního roku," přiblížil Kodrle.

Restituenti jsou podle něj spokojeni s tím, kdo areál koupil. Už v létě se tam totiž uskutečnily první akce s dětmi. „Věříme, že areál povede ekologicky a bude pro něj přínosem," doplnil Kodrle.

Vanda Déduchová zatím nechce plány na využití areálu více přibližovat. „Vizi teprve formuji. S odborníky projednávám možnosti dotační podpory, konzultuji a studuji obdobné projekty. Obecně je v plánu využití areálu se zachováním léčivého potenciálu místa, ať už to bude formou obnovy takzvaného standardního lázeňského provozu, nebo i jiné formy léčení těla a ducha," vyjádřila se jednatelka.

Bývalé koupaliště v areálu lázní.

Velká Roudka je místní částí města Velké Opatovice. Starostka Kateřina Gerbrichová o aktivitách v bývalých lázních nic neví. „Areál je soukromý, takže záleží jen na vlastnících, jak s ním naloží. Lázně byly v minulosti vyhlášené a nyní už dlouho chátrají. Pokud dostanou nového vlastníka, který je zvelebí, budu samozřejmě moc ráda," uvedla starostka.

V koupelích ve Velké Roudce se v minulosti léčili pacienti s nervovými, plicními či kožními chorobami. V areálu jsou dodnes dva prameny s velmi kvalitní pitnou vodou. Jmenují se František a Antoníček. Po znárodnění lázní v roce 1948 se areál stal rekreačním střediskem Zetoru Brno a sloužil také k různým školením. Postupně však chátral. V devadesátých letech dostali zubožené bývalé lázně v restituci potomci původních majitelů.

zajímavosti k lázním- v roce 1805 byla postavena první lázeňská budova. Největší rozmach lázní nastal od roku 1839, kdy areál začali navštěvovat pacienti zejména s chronickými záněty průdušek, plicními a střevními problémy či různými druhy kožních a revmatických onemocnění
- v roce 1999 byl registrován významný krajinný prvek Velká Roudka – lázně
- podle Českého hydrometeorolo­gického ústavu je území klimatologicky srovnatelné například s lázněmi Jeseník nebo Lipová
- celková plocha areálu má rozlohu asi 34 tisíc metrů čtverečních
- v areálu jsou dva prameny s velmi kvalitní vodou, rybník, několik zchátralých bývalých lázeňských budov