Vedení školy proto žádá po městu nápravu. Má strach o bezpečnost svých studentů. Blanenská radnice ale odkazuje na vyjádření policistů. A ti si za svým rozhodnutím přechod pro chodce zrušit a nahradit jej takzvaným místem pro přecházení stojí.

Základní rozdíl mezi přechodem pro chodce a místem pro přecházení je v tom, že ve druhém případě nemá chodec přednost před projíždějícím autem. „Řidiči si to moc dobře uvědomují a podle toho Masarykovou ulicí taky jezdí. Ani je nenapadne, že by před školou přibrzdili. Rychle tady jezdili už dřív, ale teď je to ještě daleko horší," je přesvědčený Wetter.

Nedávno na to skoro sám doplatil. „Na konci ledna jsem odcházel ze zaměstnání. Trasou, na kterou jsem byl zvyklý. Na cestě jsem však narazil na řidiče, který vůbec nebrzdil, pouze vytrvale troubil. Najetím ke krajnici se mě dokonce snažil vytlačit z cesty úplně. Naštěstí se mi podařilo uskočit, ale nejsem si jistý, jestli by dokázali zareagovat stejně například starší lidé, kteří chodí do zdravotnického zařízení za budovou školy," upozornil muž z Blanska.

Stížnost městu

Na změnu si stěžují i studenti. „Proto jsme podali oficiální žádost na návrat k přechodu pro chodce na vedení města. Zatím nám nevyhověli, ale příští týden se s nimi ještě máme sejít," přiblížila ředitelka blanenské gastronomické střední školy Marta Truhlářová.

Argument, že chodcům musí stačit přechod o pár desítek metrů dál, jí nestačí. „Málokdo přece ujde padesát metrů na jednu stranu, když se pak musí vracet opačným směrem. Studenti se k tomu takto staví a raději se snaží cestu přeběhnout. Sama už jsem je musela dvakrát okřiknout, aby byli opatrnější," řekla Truhlářová.

Vedoucí blanenského odboru komunální údržby Petr Rizner je připravený s vedením školy o situaci dále jednat. „Současný stav vychází ze stanoviska policie. Abych byl upřímný, není moc pravděpodobné, že se přechod pro chodce na své místo vrátí. Koneckonců ani na něm není přednost lidí absolutní, takže by jim mělo místo pro přecházení stačit. Tuto variantu volíme po zrušení přechodu téměř vždy," řekl Rizner.

Směr Písečná

Policisté prý svůj krok dlouho zvažovali. „Přechod jsme zhruba o padesát metrů posunuli především ze dvou důvodů. Kvůli ostrůvkům pro autobusy a z vypočítané logiky obvyklé trasy většiny chodců. Ta totiž míří k sídlišti Písečná. A nechtěli jsme, aby v krátké vzdálenosti od sebe v Masarykově ulici byly tři přechody pro chodce. Dva jsou u pošty. Dohromady by totiž příliš komplikovaly plynulost dopravy," shrnula policejní mluvčí Iva Šebková.

Rušení přechodů pro chodce podle ní úzce souvisí právě s úpravami dopravní infrastruktury. „Stejně jako v tomto případě jsme postupovali například v ulici Bezručově. I tam jsme dva přechody nahradili místy pro přecházení," podotkla Šebková.

Nejen v těchto případech, ale například také na cestě vedoucí podél trati u vlakového přejezdu na zastávce Blansko–město jsou však pozůstatky po bílých pruzích na silnici stále patrné. „Přechody pro chodce mimo křižovatku musí být vždy označené dopravní značkou. Pokud si lidé nejsou jistí, vždy by se měli chovat tak, jako by se jednalo pouze o místo k přecházení. Mimo jiné proto, že stejně přemýšlejí i řidiči," osvětlila policejní mluvčí.