Dosud musí Bukovinští odpady ze základní školy vyvážet. „Nezbývá nám nic jiného, než je vždycky nějakým způsobem dopravit například do Křtin nebo Adamova. Nejen, že to je zbytečně komplikované, ale navíc to není zadarmo. Ačkoli o žádnou závratnou částku se nejedná," uvedl starosta Bukoviny Jiří Hynšt.

Už začalo výběrové řízení, v němž Bukovinští vyberou firmu, která čističku postaví. „Stále to nemůžeme tvrdit na sto procent, ale s největší pravděpodobností začnou stavební práce začátkem prázdnin. A na jejich konci by měla být čistička připravená k běžnému používání," řekl Hynšt.

Paradoxem je, že sama obec čističku odpadních vod nemá. „Náklady na její pořízení by se vyšplhaly k několika desítkám milionů korun, které jednoduše nemáme. Čistička u školy bude stát kolem tří set tisíc korun a dohromady i se všemi povrchovými pracemi zaplatíme zhruba jeden milion korun. Částku zvládneme pokrýt z vlastního rozpočtu, o dotaci jsme se tentokrát ani nepokoušeli," vysvětlil bukovinský starosta.

Úpravy prostranství kolem základní školy však podle něj budou pokračovat. „V budoucnu bychom rádi koupili nějaký pozemek poblíž budovy. Ten bychom upravili a postavili tam například hřiště, které obec potřebuje," dodal Hynšt.