Jak je to možné? Stačí mít v živnostenském listě místo hostinské činnosti zapsánu výrobu potravinářských výrobků a jejich prodej a vyhlášky, které platí pro pohostinská zařízení, se na takové podnikání už nevztahují. Pro Brutus navíc neplatí ani omezení města pro výdejní okénka s prodejem na ulici. Stejně jako třeba benzínové čerpací stanice totiž v Brutusu prodávají uvnitř, tedy na soukromém pozemku, a nikoliv na veřejném prostranství.

Majitel občerstvení Brutus Pavel Pacola i přesto, že na vedení města vyzrál a podnik znovu otevřel po celý den i noc, už situaci nechce více komentovat. Na sociální síti Facebook ale zároveň s oznámením o obnovení nonstop provozu vyzývá návštěvníky občerstvení, aby se chovali slušně a nerušili ty, kteří spí v domech okolo Brutusu.

Pacola se už dříve nechal slyšet, že pokud bude muset na noc zavírat, přijde o velkou část tržeb, protože k němu chodilo nejvíce zákazníků právě v noci a o víkendu.

Petice nezabrala

Proti vyhlášce proto bojoval různými prostředky, dokonce spolu s dalšími nesouhlasícími sepsal petici. „Vyhláška omezující otevírací dobu hostinských zařízení neřeší a nezaručuje veřejný pořádek a klid. Naopak, tím, že nařizuje ve stejný čas zavřít restaurace, kavárny, diskotéky a další, a doslova vyhnat všechny zákazníky z provozoven, způsobuje, že hluk v ulicích je ještě větší. Nelze ani přenášet odpovědnost Městské Policie za pořádek na ulici na podnikatele, kteří regulérně provozují svoje živnosti. Samotné provozovny klid a pořádek nikterak nenarušují. Navíc možnost udělovat výjimky z této vyhlášky, způsobuje mezi veřejností podezření z možného korupčního jednání radních i podnikatelů, kterých se vyhláška týká," stálo v ní.

Vedení města však i přes protesty existenci vyhlášky stále podporuje. „Je pravda, že i když vandalství v Boskovicích bylo už dříve, problémy kolem Brutusu byly poslední kapkou, proč zavést vyhlášky s omezením provozní doby. Smysl ale vyhlášky rozhodně neztrácí, i když se Brutusu už netýkají. Případ nyní řeší právníci. Já na to mám svůj názor, ale kdo je v právu, bude muset rozhodnout možná i soud," předjímá starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek.

Podle něj není nutné vyhlášky rušit. „Těžko soudit po pár týdnech, jak vyhlášky budou fungovat. Zatím nemáme problém ani s udělováním výjimek, systém funguje, výjimku můžeme i odebrat. Případ pana Pacoly, který také žádal o výjimku, jsme odložili, protože toho se teď vyhlášky vlastně netýkají," doplnil starosta.

Stejně jako Pavel Pacola se však nemůže zařídit třeba Petr Konečný z restaurace Záložna. Ten totiž provozuje i hladové okénko s výdejem na ulici. „Jelikož vyhlášky upravují provozní dobu výdejních okének na veřejné prostranství, což je právě náš případ, nemůžeme proto postupovat stejně jako Brutus. Požádali jsme ale o výjimku také, protože ji nemáme snad jako jediní," postěžoval si Konečný. Jeho žádost prý radní zatím jednou zamítli a podruhé o ní ani nejednali.