Práce je totiž kvůli hospodářské krizi málo, a pokud student nemyslel na brigádu včas, nyní už pravděpodobně místo nesežene. „Zájem o studenty na letní brigády je nyní minimální,“ potvrdil ředitel Úřadu práce v Hodoníně Vladimír Šťáva. Podobně mluví i mluvčí brněnského pracovního úřadu Ivana Ondráková. „O brigády se zajímají i lidé bez práce, takže na studenty zbývá jen malý počet míst,“ uvedla Ondráková.

Na hledání brigády proto už někteří studenti pomalu rezignují. „Už minulý rok jsem měla problém brigádu sehnat. Letos je to ještě horší. Vyškovské hypermarkety mají stálé brigádníky, takže nové neberou a sehnat brigádu někde jinde je o náhodě. Člověk musí mít velké štěstí nebo dobré známosti,“ myslí si třeba Jitka Hynštová z Ježkovic na Vyškovsku.

Brigády pro studenty přitom nepatří mezi nejlépe placené. Na vině je právě vysoká poptávka v letních měsících. Zaměstnavatelé navíc před studenty dávají přednost nezaměstnaným. „Studenta musím zaplatit stejně jako člověka z úřadu práce. Za toho druhého ale dostanu navíc dotaci,“ vysvětlil majitel stavební firmy z Čebína Petr Silový.

Znalosti vyhrávají

Platy studentských brigád se pohybují mezi padesáti až sto dvaceti korunami za hodinu. Nejhůř placené jsou úklidové práce nebo skladové práce v hypermarketu. Dobré peníze přinesou stavební práce nebo práce hostesky na veletrzích a výstavách.

Nejlépe placené letní brigády jsou ale ty, kde je třeba, aby student měl nějaké znalosti. „Například musí znát jazyk nebo rozumět finančnictví,“ vysvětlila Jana Volková z personální agentury Jobservis. Její slova potvrzují i zaměstnavatelé. Například Baťův kanál může přes léto studentům nabídnout místo průvodce na lodi, obsluhy bufetu nebo práci v informačním centru a v půjčovně lodí. Zájem studentů ale převyšuje nabídku.

„Před několika lety jsme měli problém brigádníky sehnat. Letos se nám hlásí desítky studentů už od ledna,“ uvedla provozovatelka veselského Baťova kanálu Hana Habartová. Podle ní je pro zájemce ideální začít brigády shánět už v zimních měsících.

Podstatné je také, co mohou mladí lidé nabídnout. „Většinou bereme studenty gymnázií a středních škol zaměřených na cestovní ruch, kteří mají k oboru vztah,“ doplnila Habartová. Velký zájem mají mladí lidé i o umývání oken aut na benzinových stanicích. Na tato místa se ale těžko dostanou, musí to zařídit přes známé nebo rodinu. Studenti si přijdou až na několik stokorun za den. „Zájem je velký. Ale máme už ověřené brigádnice, takže práci dáváme jim,“ řekl vedoucí čerpací stanice v brněnských Medlánkách Tomáš Kočala.

Na Blanensku nabízí nejvíce brigád v Moravském krasu. „Buď prodávají v suvenýrech, pracují u lanovky na Macochu nebo provádí v jeskyních. Tam se většinou lehce dostanou, berou tam dost lidí. Problém je, že provádí třeba jen pět dní v měsíci a moc si nevydělají,“ probírá nabídky práce studentka Ivana Nesrovnalová z Blanska.

Sběr ovoce neláká

Typickou brigádou pro jižní Moravu je sběr ovoce. A vzhledem k tomu, že na stromech zatím zralé plody nejsou, tak u této brigády mají zájemci ještě šanci na volné místo. Například pro sklizeň meruněk hledají každoročně brigádníky ovocnáři z největších sadů na Znojemsku – v Těšeticích. Zájemce začnou sepisovat začátkem června. „V době sběru meruněk a broskví se u nás vystřídá kolem sto čtyřiceti brigádníků. Každý dostane zaplaceno za to, co natrhá. Pokud je student šikovný, může si denně vydělat až sedm set korun,“ informoval vedoucí těšetických sadů Karel Bobek.

Problém je ale v tom, že tato práce není populární jako dříve. „Brigádníci to dělat nechtějí, už jsou zvyklí na nějaký standard a sbírat ovoce je náročná práce, která je špatně placená,“ myslí si Volková z Jobservisu. Podle ní taky na spoustě farmách nahradily ruční práce stroje. „Brigádníci už proto nejsou tolik potřeba, lidé vyjíždí sbírat ovoce spíše do zahraničí,“ vysvětlila Volková.

Podobné brigády za hranicemi využívají hlavně vysokoškoláci, kteří mají prázdniny mnohdy delší než dva měsíce. „V zahraničí si vydělají víc než u nás a navíc si zlepší jazykové znalosti,“ uvedl Filip Cápal z personální agentury Work Servis.

Zástupci agentur a pracovních portálů se shodují v jednom. Zájemci o brigádu musí v současné době denně sledovat nabídku, ptát se a hlavně rychle reagovat. Většina firem totiž nabízí práci ze dne na den, případně s týdenním předstihem.

Vedoucí personální agentury Jobservis Jana Volková o práci pro studenty říká: Nejlépe placená brigáda? Letáky

Brno /ROZHOVOR/ – Studenti na jižní Moravě mají stále větší problémy sehnat brigádu. Většinou se snaží najít práci, se kterou mají zkušenosti. „Mají oblíbené firmy, kam se rádi vrací kvůli dobrému kolektivu,“ říká Jana Volková z personální agentury Jobservis.

Jaká je letos nabídka letních brigád?

Míst je méně než v předchozích letech. Sezona ale začíná v červnu a trvá až do července, to máme nejvíce nabídek od firem.

Ve kterých oblastech je teď nejvíce volných míst?

Jsou to práce ve stavebnictví i zahradní práce. Máme také hodně nabídek v textilní výrobě při třídění látek. Někdy je práce daná dopředu, vezmi si lopatu a přesyp písek. Jindy se mění den ode dne. Hlavně v kanceláři dělají brigádníci všechno možné.

Hlásí se o práci jenom studenti?

Letos nám hodně volají i lidé, kteří ztratili zaměstnání. My ale zařizujeme brigády jen studentům.

O která místa je největší zájem?

Kluci chtějí hlavně do skladu, děvčata na administrativní práce. Mají i své oblíbené firmy, kde si váží hlavně kolektivu a pracovní pohody.

Shání spíše dlouhodobé brigády?

Přes rok chtějí brigádníci spíše nárazové práce. Ty najdou většinou snadněji.

Kolik si brigádníci v průměru vydělají?

Mzda se pohybuje od osmdesáti do sta korun na hodinu. Lépe placené jsou třeba montáže počítačů nebo administrativa a překvapivě rozdávání letáků. To zabere jen pár hodin a firmy se snaží motivovat vyšším platem.

Sbírat maliny jezdí až do Skotska

Sbíráním malin si vydělá za měsíc osmnáct tisíc korun. Dvaadvacetiletý Adam Jonáš, který studuje umění na Masarykově univerzitě v Brně, jezdí v létě s kamarády na farmu ve skotském městečku Alyth. S brigádou je spokojený, i když ještě měsíc po ní necítí záda.Poprvé tam vyrazil před dvěma lety. „Spíme ve spacácích v karavanech, není tam elektřina ani topení. Máme ale jeden karavan s kuchyní,“ popisuje podmínky student.

Majitel má dvě farmy a v obou podle Jonáše nejraději zaměstnává Čechy. „Má s námi dobré zkušenosti. Ještě tam potkáváme Poláky a občas Slováky. Ručně se sbírají jenom maliny, na všechno ostatní jsou stroje,“ říká dvaadvacetiletý mladík.

Práce na farmě pro něj začíná v půl osmé ráno. „Vyrážíme mezi řádky keřů s železným držákem, do kterého se vejdou tři bedny s šesti vaničkami. Do těch maliny sbíráme. Po zvážení je odneseme místním pracovníkům, kteří kontrolují, jestli nejsou shnilé,“ vysvětluje postup Jonáš. Peníze dostávají podle nasbíraných vaniček. „Když je sezona, pracujeme do šesti, jinak končíme kolem poledne,“ dodává.

Režim na farmě je volný a přestávky si brigádníci udělují sami. „Víkendy jsou ale také pracovní. Sbírat osm hodin maliny je občas na hlavu, snažíme se proto držet při sobě a hrajeme různé slovní hry,“ říká student.

Jídlo si z domu nevozí, ceny ve skotských obchodních řetězcích se totiž dají srovnat s českými. „Když nejsou peníze, jíme maliny nebo z nich děláme buchty a víno,“ dodává Jonáš. Celodenní sběr nejvíce odnesou záda. „Musím se pak měsíc rehabilitovat,“ podotýká student a hned dodává, že cesta do Skotska není jen o práci. Když má čas, jezdí na výlety. Nejčastěji stopem.

GABRIELA PERINGEROVÁ
MARIA NOBILISOVÁ