„Nejedná se jen o nahození několika místností a instalaci věšáků. Musí se dokoupit také vzduchotechnika a topení, udělat nové toalety," okomentoval investici za více než čtyři miliony sedm set tisíc korun s daní boskovický starosta Jaroslav Dohnálek.

V létě hotovo

Do práce se pustí dělníci v příštích týdnech. Hotovo má být do konce srpna. „Podle původního projektu na rekonstrukci zimního stadionu už pak zbývá jen dostavět hlavní betonovou tribunu. Teď je místo ní jako provizorium mobilní kovová pro tři sta diváků," dodal Dohnálek.

Podle Milana Stryi, šéfa městské společnosti Služby Boskovice, která zimní stadion provozuje, stavební práce provoz na stadionu neomezí. „In-
-linová plocha bude připravená a na kolečkových bruslích se bude hrát hokej jako každý rok. Stavební práce provoz na stadionu mimo hlavní sezonu nenaruší," řekl Strya.

Nové kabiny se na stadionu začaly stavět už před osmi lety. Dělníci udělali základy a obvodové zdi. Dokončili šatny pro rozhodčí a trenéry, ošetřovnu a sklad s kanceláří. Pro hráče však dostavěli jen čtyři z původně osmi plánovaných kabin. Zbylé čtyři včetně zázemí čekají na dostavbu právě nyní. „Nové kabiny? Super nejen pro týmy mužů, ale i pro mládež a ostatní sportovce, co stadion využívají. Do boskovického zimního stadionu se už investovalo dost peněz. Na krajský přebor máme opravdu velmi kvalitní led a solidní zázemí. I fanoušky," řekl sportovní manažer boskovického hokejového klubu Petr Hrachovina.

Kvalitní zázemí

Podle něj mohou na jiných stadionech Boskovickým opravený stadion závidět. „Když to srovnám třeba se zimákem v Uherském Brodě, tak tam se zastavil čas někde v roce pětaosmdesát," dodal Hrachovina. To, že se postupně zlepšilo i zázemí pro fanoušky, potvrdil také Lukáš Martinek, který na stadion občas chodí fandit. „Ještě si pamatuji nezastřešený zimák. S tím, jak vypadá stadion teď, se to samozřejmě nedá srovnat. Líbí se mi, že se opravila tribuna nad střídačkami. Ale pořád je co vylepšovat," dodal muž.

Boskovice: od rybníka ke stadionu

Boskovice – Historie boskovického zimáku se dá shrnout větou „Od zamrzlého rybníku ke krytému stadionu." Ve druhé polovině třicátých let se bruslaři proháněli po zamrzlém rybníku Hranáč, na jehož místě je dnes přečerpávací stanice. První přátelská hokejová utkání se hrála v zimě 1937/38 právě na něm.

Tehdy boskovičtí studenti poznali hokej v Brně a začali s ním i v Boskovicích. Hráli na rybníku, mantinely byly nízké, sotva třicet centimetrů, hráči je stavěli na led těsně před utkáním. Obecenstvo se na ně tlačilo, ty se různě kácely a ohýbaly, takže hřiště určitě netvořilo obdélník.

První hokejové utkání při umělém osvětlení sehrálo družstvo Boskovic s družstvem brněnských Němců. „Osvětlení tvořilo jedno světlo upevněné na ohřívárně u paní Boháčkové a tři světla na domě Lesní správy. Takže nad vlastním hřištěm nebylo světlo prakticky žádné," vzpomínají pamětníci v brožuře o historii hokeje na Blanensku a Boskovicku.

V roce 1942 postavili Boskovičtí hřiště s mantinely. Stálo na místě dnešního fotbalového hřiště s umělou trávou. Po otevření kluziště se družstvo hokejistů HC Velen přihlásilo do soutěží. Hokejové kluby byly tehdy hlavně v Brně. V regionu Boskovic začaly hrát hokej obce Černá Hora, Letovice, Sloup, Lysice a Křtiny.

Hokej se v Boskovicích hraje už od třicátých let.

V roce 1953 se ledová plocha přesunula na místo, kde vydržela do současnosti. Roku 1978 se Boskovičtí dočkali po Blansku jako druzí v okrese umělé ledové plochy. Před devíti lety začala první etapa rozsáhlé rekonstrukce stadionu. „Stadion se zastřešil, koupily se mantinely s tvrzenými skly a sítěmi, střídačky, trestné lavice a postavily jižní tribuny pro tři sta diváků. Západní strana stadionu se opláštila," píše se na webu Sdružení zimních stadionů. To vše stálo třiapadesát a půl milionu. Nové chlazení s ekologickým chladivem přišlo bez daně na devět a půl milionu.

Před čtyřmi lety přibyla na stadionu kovová mobilní tribuna pro tři sta diváků. V roce 2011 investovali Boskovičtí do kogenerační jednotky a tepelných rozvodů. Odpadní teplo využívají v celém areálu Červené zahrady. Ve stejném roce ještě nainstalovali na zimáku odvlhčovací zařízení, které zamezilo zamlžování skel a konstrukce stadionu.

Před časem Boskovičtí koupili také umělou in-line plochu, kde se hraje mimo sezónu hokej na kolečkových bruslích. „Do ledové plochy je zabetonováno několik kotevních prvků, které umožňují vytvořit tři hřiště pro letní sporty – volejbal, tenis, případně basketbal a kopanou," uvádí web Sdružení zimních stadionů. Zimák využívají Boskovičtí také pro pořádání kulturních akcí. Koncertů a výstav.