Zastupitelé města v červnu řekli definitivní ne rozestavěné hale. Zároveň vyzvali k přípravě návrhů, jak prostor u základní školy využít. „Protože se v těsné blízkosti nachází poměrně velké sídliště, nabízí se možnost vytvořit zde zónu pro odpočinek. Jeho středobodem by se stalo jezírko s biotopem vodních živočichů a rostlin. Kolem lavičky, herní prvky pro děti, parková úprava," představil první návrh Petr Zouhar, vedoucí odboru rozvoje města a investic.

Boskovičtí diskutovali, jak naloží se stavební jámou, kde měla stát sportovní hala. Druhá varianta nabízí vybudování tří kurtů pro volejbal a tenis včetně tribun a zázemí šaten. Poslední z návrhů by rozšířil areál sousední základní školy. Nové dílny, cvičná kuchyň, klubovny, prostory pro venkovní výuku, ale i jezírko, lezecká stěna nebo amfiteátr pro vystoupení dětí i pro slavnostní příležitost. Vše pojato v environmentálním stylu. Odpoledne by zázemí mohly využívat zájmové organizace a spolky.

Rozhodnutí, která varianta zvítězí, přinese až zastupitelstvo pátého prosince. Vedení města však chce znát názory veřejnosti. „Seznamujeme se svými záměry obyvatele Boskovic, aby neměli pocit, že se něco děje o nich bez nich podobně, jako tomu bylo při zahájení stavby haly," konstatovala starostka Boskovic Hana Nedomová.

Hlasování na webu

Lidé mají možnost hlasovat o prezentacích i na webových stránkách města. „Než jsem odcházela na toto jednání, měla varianta parku 107 hlasů, tenisové kurty 40 a vzdělávací centrum 206," uvedla dále boskovická starostka. A také ve skleníku se mluvilo hlavně o tom, co by obnášelo vybudování centra.

A nejen proto, že by si vyžádalo pětatřicet milionů korun. Devadesát procent částky by však mohly pokrýt dotace, pokud bude vše pro žádost dobře připraveno. Na park oproti tomu stačí sedm a půl milionu, ale bez možnosti dotace, na sportoviště pak devět milionů také pouze z městského rozpočtu. „Mluví se o pětatřiceti milionech, ale aby to neskončilo na šedesáti jako u haly," vyjádřila pochybnosti žena, která se představila jako Tomášková.

A nebyla sama. „Mám pocit, že už je rozhodnuto. Proč projednáváme další varianty? Chci se ale zeptat na směřování základní školy po vybudování technického centra, s níž se počítalo jako se sportovní," položil dotaz bývalý učitel Dušan Sušil. „Lezeckou stěnu bych raději viděl na jiném místě. Ne za plotem a ne u křižovatky," zapojil se do diskuze boskovický podnikatel Luděk Řehoř.

Boskovičtí diskutovali, jak naloží se stavební jámou, kde měla stát sportovní hala. Podle místostarostky Boskovic Jaromíry Vítkové není problém uplatnit oba směry ve výuce. „Navíc součástí je i biotop jezírka, skleník a pěstební kontejnery, areál může sloužit i přírodovědné a environmentální výuce," řekla Vítková. K situaci se vyjádřil i ředitel základní školy. „Dělali jsme průzkum o zájem ve sportovních třídách mezi rodiči, ale zatím na sportovní třídy není dost dětí," uvedl Vladimír Ochmanský s tím, že škola je pro třetí variantu s výhradami k lezecké stěně, která by si vyžádala dvě samostatné pracovní síly. „Vítáme však amfiteátr," zhodnotil.

Přestože město zvažovalo i například vybudování dopravního hřiště a další varianty, prozatím počítá se třemi možnostmi, jak vyhloubenou jámu využít. Až do prosincového zasedání zastupitelstva se nebrání ani dalším návrhům. „Je tam jáma a musíme ji řešit," dodala na závěr starostka. Podle ní chce město využít již hotové piloty. „Zatím monitorujeme staveniště, aby nedocházelo k sesuvům. Kvůli prosakování vody dojde ještě do konce listopadu k jeho zadrenážování," doplnila Nedomová.

ANDREA ŠRÁMKOVÁ