Okna pro Jízdárnu

K této částce ještě město přidá sto tisíc korun, které Boskovice získaly za vítězství v krajském kole soutěže o Cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových zón. Rozdělení peněz na jednotlivé opravy ještě musí schválit boskovičtí zastupitelé. „Pokud je památka zařazená do zmíněného programu ve vlastnictví města, zaplatí město za opravu polovinu. Zbytek pokryjí dotace. Soukromí vlastníci zaplatí z celkových nákladů čtyřicet procent, deset procent uhradí město a zbytek pokryje dotace z ministerstva kultury. Se soukromými vlastníky památek v židovské čtvrti jsme v kontaktu," upřesnila Vítková.

Tři vybrané objekty jsou v soukromém vlastnictví. Nejnákladnější bude oprava Jízdárny v ulici Hradní, kde se budou letos repasovat okna a obnovovat fasáda. To vše za necelý milion korun. „Rekonstrukce památek je samozřejmě nákladná, hlavně co se týká používaného materiálu. Že část oprav pokryjí dotace, samozřejmě není k zahození, a vítám to," řekl majitel Jízdárny Luděk Řehoř.

Řehoř zchátralý areál Jízdárny koupil před několika lety. Před časem se ho neúspěšně snažil nabídnout městu jako alternativu místo stavby nové sportovní haly. Část opuštěné Jízdárny později prodal a nyní tam funguje taneční klub. „Provozování diskotéky nezapadá do mých podnikatelských aktivit. S Jízdárnou mám jiné plány. Chci ji upravit pro sportovní účely. Fitness, badminton a v části udělat wellness. Od loňského ledna doteď jsem vyřizoval stavební povolení," uvedl Řehoř s tím, že náklady na kompletní rekonstrukci Jízdárny odhaduje na osm milionů korun. Do ní se chce podle svých slov pustit letos.

Řehoř je také jednatelem společnosti Pražská 5, která vlastní Panský dvůr v ulici Hradní. Tam dotace z ministerstva kultury letos přispějí na obnovu fasády na části objektu. Ta má stát přes šest set tisíc korun. Některé z prostor Panského dvora mají v pronájmu firmy. Zbytek je prázdný, stejně jako bývalá restaurace. „Na restauraci máme zájemce. Ale požaduje opravu vnitřních a venkovních omítek, oken, arkád a nové toalety," dodal Řehoř.

Z Panského dvora chce podle něj společnost Pražská 5 v budoucnu zkusit udělat po rozsáhlé rekonstrukci polyfunkční centrum s restaurací, ubytováním, multifunkčním sálem a službami pro veřejnost.

V domě číslo osm v ulici U Koupadel se má letos opravovat střecha. Za šest set tisíc korun. „S nabídkou dotace na opravu mého domu mě oslovilo město. Do jeho oprav jsem postupně už investoval asi milion a půl. Koupil jsem ho v hrozném stavu. Vedle mám ještě dům psaný na firmu. Tam opravy zatím stály asi tři a půl milionu. Vydláždil se dvůr, udělaly nové fasády a omítky," uvedl majitel zmíněného domu Viktor Pavlů s tím, že se do střechy pustí zřejmě na podzim.

Pavlů by uvítal i novou příjezdovou cestu. „Je to polňačka. V centru města to opravdu nevypadá dobře. Navíc když tam projede auto, tak bláto cáká až na domy. Vím, že je to o penězích a není lehké je do památkové zóny získat," dodal muž.

Další dvě památky, které se budou letos opravovat, patří městu. Jednou z nich je dům číslo jedenáct ve Zborovské ulici. Tam mají dělníci opravit fasádu, okna a vyměnit klempířské prvky. U rampy v ulici U Vážné studny bude zase nové schodiště.

O vyhlášení městské památkové zóny požádali Boskovičtí v polovině devadesátých let. Velkou roli sehrálo tamní židovské město, které je velmi zachované. A pak také vazba Boskovic a tamních památek na významný rod Mensdorffů.

Čtyřicet památek

Do městské památkové zóny v Boskovicích patří více než čtyřicet kulturních památek. Hrad, zámek, radnice či budovy v židovské čtvrti. „O památky se snažíme starat dlouhodobě. Na jejich opravu sháníme peníze, kde se dá. Část nákladů na jejich obnovu pokrývají dotace z Programu regenerace městských památkových zón ministerstva kultury. Dále pak peníze z jiných dotací například z Regionálního operačního programu a peníze z městského rozpočtu. Důležité jsou i prostředky od soukromých vlastníků historických budov," dodala Vítková. Řemeslníci v minulosti opravili například synagogu, farní kostel svatého Jakuba nebo domy na Bílkově a Plačkově ulici v židovské čtvrti.