Dodávku energií mají Boskovičtí zajištěnou do konce letošního roku. Aktuálně řeší nové dodavatele. „U elektřiny předpokládáme navýšení na trojnásobek a u plynu asi na čtyřnásobek. V tuto chvíli se snažíme sehnat nejlevnějšího ale zároveň spolehlivého dodavatele. Nabídky jsou,“ řekl Deníku Rovnost boskovický místostarosta Lukáš Holík.

Podobně je na tom i městská firma Služby Boskovice. Ta ve druhém největším městě na Blanensku provozuje některá ze sportovišť. Například kryté lázně, akvapark a zimní stadion. Zároveň má pod palcem také zásobování teplem, které dodává asi do třetiny tamních domácností. Tam počítají příští rok s navýšením plateb za energie v řádech milionů. „Do konce listopadu bychom měli znát nové ceny pro domácnosti. Výběrová řízení na dodavatele plynu a elektřiny pro Služby Boskovice jsme zrušili, upravili zadávací podmínky a vypsali znovu,“ dodal Holík.

Boskovice. Ilustrační foto
Diskuze obnovena. Boskovičtí opět komentují na síti zprávy z města

Vedení města zároveň uvedlo, že provoz zimního stadionu a lázní v tuto chvíli omezovat nebude. Nárůst ceny energií se ale projeví od nového roku v dražším vstupném. „U zimního stadionu chceme zachovat běžný provoz v lednu a únoru, aby se dohrála sezona. Březen je s otazníkem. Lázně budou fungovat, v tuto chvíli nepředpokládáme, že bychom jejich provoz omezovali. Otázku vyššího vstupného budeme řešit postupně,“ informovala boskovická starostka Jana Syrovátková.

Trojnásobek v nemocnici

Ze zhruba trojnásobným nárůstem plateb za energie počítají v boskovické městské nemocnici. Podle jednatele Dana Štěpánského dodavatele už vybraného mají, ale smlouvy zatím podepsané nejsou. Otázkou také zůstává délka kontraktu. „Za letošní rok nás energie stály přes osm milionů. Příští rok to bude odhadem kolem pětadvaceti,“ poznamenal Štěpánský.

Ilustrační snímek
Konopím za milion a půl si muž z Blanenska léčil uši. Skončil před soudem

Boskovičtí oznámili, že si nechají zpracovat plán energetického auditu. Ten přijde na řadu později a na jeho základě se pak město bude snažit hledat úsporná řešení a optimální energetickou koncepci.