Anketa končí v sobotu. Pak ji vedení města vyhodnotí a veřejně prodiskutuje s místními. „Spousta lidí psí hřiště nepostrádá. Otázka je, jestli ti, kterým chybí, o anketě vůbec ví. Narazila jsem na pejskaře, kteří o hlasování nevěděli nebo byli starší a neměli možnost hlasovat přes e-mail či Facebook," uvedla Jana Havlíčková z Boskovic. Podle ní je oplocená plocha pro volné venčení psů v Boskovicích potřeba.

Právě ona se před časem na město ohledně lepšího zázemí pro pejskaře obrátila. „Věřím, že hlasování bylo pouze orientační. A že i těch asi dvě stě padesát lidí bude pro město dostatečným signálem pro to, aby do vybudování oploceného výběhu investovalo. Blansko už bude mít podobná hřiště dvě, zatímco my se tu dohadujeme o prvním," dodala žena.

Venčení za plotem

Psí hřiště je vymezený prostor určený pro psy k venčení a hraní bez vodítka. „Je ohraničeno nízkým plotem, větší plochy by měly mít vchod i východ. Nejedná se přitom o prostory určené k výcviku psů," řekl mluvčí boskovické radnice Jaroslav Parma s tím, že do vybavení hřiště patří lavičky, jednoduché herní prvky pro psy a také koš na psí výkaly.

Lokalitu pro oplocený výběh mohou Boskovičtí navrhnout sami. „Hřiště může být různě velké. Klíčové je ale zajištění pravidelné údržby s čištěním plochy," dodal Parma.

Boskovická místostarostka Jaromíra Vítková při startu ankety řekla, že nové hřiště však nemusí problém s nedostatkem ploch pro volné venčení psů ve městě vyřešit. „Pejskaři hřiště samozřejmě uvítají. Ale jiní lidé ne. Někomu bude třeba vadit, že výběh zabere zelenou plochu ve městě nebo že tam pejskaři po svých mazlíčcích nebudou uklízet. Je to dvousečné. Každopádně tuto problematiku ještě s lidmi projednáme na veřejných besedách," poznamenala Vítková.

Druhý oplocený výběh postaví letos v Blansku v sídlišti Sever. Pejskaři ho najdou u garáží v horní části sídliště. Podobné hřiště už funguje několik let v sídlišti Písečná. ⋌(jch)