Jedním z nejžhavějších témat v Boskovicích je v poslední době stavba sportovní haly. Vedení města pro ni vybralo místo v ulici Slovákova. To se však mnohým obyvatelům Boskovic nelíbí a za lepší variantu považují halu postavit ve sportovním areálu Červená zahrada. Další Boskovičtí ji nechtějí ve městě vůbec. Na téma stavby sportovní haly tak v úterý večer lidé přišli diskutovat do boskovické sokolovny. Na jejich otázky čekalo celé vedení města.

Ještě pár minut před začátkem diskuse to vypadalo, že účast na ní nebude nijak hojná. Nakonec se ale velký sál boskovické sokolovny přece jen zaplnil. V diskusi zazněla řada argumentů jak pro stavbu haly, tak proti. Za stavbu haly se postavil například Jiří Pevný. „Halu stavíme hlavně pro děti, chybí tady pro ně pořádné sportoviště. Všechny ostatní problémy jsou zástupné," řekl.

Naopak s halou zásadně nesouhlasí především lidé, kteří v blízkosti plánované stavby bydlí. „Tady se mluví o sportovcích, jedná se s řediteli škol, řeší se ekonomická stránka věci. Ale s námi, kteří tam bydlíme, nikdo nejedná. Já jsem sportovec, ale halu na Slovákově nechci," řekla Vlasta Valtrová.

Blízko plánované haly bydlí i další z diskutujících, který se představil jako Valtr. „Nejvíc se bojím hluku a zvýšeného provozu aut," vysvětlil.

Podle Martina Charváta také okolní nemovitosti kvůli hale ztratí na ceně.

Od roku 2006

O stavbě sportovní haly v ulici Slovákova se ale uvažuje už řadu let. „Konkrétní podobu tento plán začal získávat někdy od roku 2006. To se začalo uvažovat o tom, kde halu postavit. Vedení města se rozhodovalo mezi několika lokalitami. Nakonec odsouhlasilo ulici Slovákovu," řekl pracovník odboru výstavby a územního plánování boskovického městského úřadu Vlastimil Kolář s tím, že ohledně umístění haly se v Boskovicích v roce 2006 konalo i několik diskusí.

Podle jednoho z iniciátorů diskuse Leopolda Němce se ale od té doby řada věcí změnila. „Mnozí obyvatelé Boskovic se domnívají, že umístění na ulici Slovákova není správné a také že není vhodná ani doba pro takovou stavbu kvůli ekonomické krizi. Na změnu podmínek je potřeba reagovat," řekl Němec.

S tím, že je nevhodná doba kvůli ekonomické krizi, ale nesouhlasí starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek. „Máme uloženo v bankách pětadvacet milionů z prodeje bytů. V roce 2015 splatí Boskovice veškeré své úvěry, které mají. My si chceme vzít úvěr s odloženou splatností do roku 2016. Právě nyní je velmi vhodná doba na to vzít si úvěr, protože právě kvůli ekonomické krizi jsou úrokové sazby bank velmi nízké. A stavební práce jsou také velmi levné," vysvětlil Dohnálek.

Veřejná diskuse trvala více než dvě hodiny. „Myslím si, že svůj účel splnila. Chtěli jsme dát hlavně prostor pro debatování o tomto tématu," řekl jeden z iniciátorů Jiří Vorlický.

Jestli ale setkání lidí s vedením města bude mít nějaký vliv na stavbu haly, neví ani starosta města. „To neumím předjímat," řekl Dohnálek.

Na veřejné diskusi plánovali někteří Boskovičtí probrat i otázku referenda. „Rozhodli jsme se ale, že počkáme, jaká bude na diskusi účast a také jaké budou na téma sportovní hala odezvy. Přímo na diskusi jsme proto referendum neprobírali. Po diskusi jsme se ale dohodli, že se o uspořádání referenda pokusíme," řekl jeden z členů návrhové komise Leopold Němec.

V současné době tak už s ostatními členy návrhové komise připravuje podpisové archy. „Nebude to ale vůbec jednoduché. Na to, abychom uspořádání referenda dosáhli, potřebujeme posbírat asi dva tisíce podpisů," vysvětlil Němec.