To se nelíbí například řediteli Kulturních zařízení města Boskovice Oldřichu Kovářovi. „Dostali jsme zadání, abychom prostor kina oživili, což jsme splnili na dvě stě procent. Proto mě teď mrzí, že letní kino v rozpočtu podpořeno není," řekl Kovář a připomněl nejúspěšnější akce, které se v areálu konaly, ale například i jeho současné nevyhovující zázemí pro umělce.

Silnice má přednost

Podle starostky Boskovic Hany Nedomové peníze na kino prostě nezbyly. „Při sestavování rozpočtu jsme předpokládali, že do letního kina půjde částka alespoň šest milionů korun. Ale musela ustoupit ve prospěch vybudování silnice a veřejného osvětlení u nových rodinných domů v Hrádkově, protože lidé je potřebují zkolaudovat," uvedla Nedomová.

Nevyloučila však, že v příštím roce na kino mohou peníze jít z prvního rozpočtového opatření. Radnice se zároveň snaží získat na letní kino i dotaci z ministerstva.

Výtku ředitele kulturních zařízení si vysloužil i nezájem o knihovnu. Ta už léta funguje v provizorních prostorách. „My se tady dokážeme hodiny dohadovat o Červené zahradě a o hale, ale nedokážeme za rok říct ani jedno slovo o knihovně," upozornil na téma Oldřich Kovář.

Přestože v rozpočtu knihovna nefiguruje, radnice se jí zabývá. „Dostali jsme oficiální nabídku z vysoké školy, že pro nás jsou studenti schopni připravit návrhy na komunitní centra, což se může týkat i knihovny. Zvažujeme to a vytipováváme objekty, na které by se studenti mohli zaměřit," doplnila boskovická starostka.

Přes osm milionů v příštím roce opět půjde na dopravu. Podobně jako letos je připravena částka přes čtyři miliony na opravy silnic a chodníků. Na rekonstrukci se mohou díky částce necelých čtyř milionů těšit obyvatelé ulic Polní a Příční a další téměř dva miliony bude stát oprava Wolkerova náměstí. Plánované parkoviště u střední školy na Hybešově ulici si vyžádá částku dva a tři čtvrtě milionu. V Mladkově se dočkají nových chodníků.

Menší nadšení nejspíš vzbudí zprůjezdnění Śtefánikovy a Nádražní ulice, proti kterému tamní lidé v minulosti protestovali. Ulehčit provozu ve městě má i případný obchvat na Jevíčko, v rozpočtu prozatím figuruje částka tři sta tisíc na jeho vyhledávací studii. Dalších tři sta tisíc lze použít na studii, která se má zabývat komplexním řešením lokality Červená zahrada.

Školka pro dvouleté

Zastupitelé podpořili i přístavbu mateřské školy. Má vyrůst u školky na Bílkově ulici a nabídnout místa pro děti od dvou let. V rozpočtu je na ni vyčleněno přes šestadvacet milionů korun, což má ale snížit dotace. „Žádostí je moc. Je tedy nízká pravděpodobnost, že ji získáme," upozornil zastupitel Vladimír Ochmanský.

Rozpočet Boskovic pro rok 2016 počítá s příjmy téměř 308 milionů korun a s výdaji 329 milionů korun. Daňové příjmy město navýšilo opatrněji s ohledem na letošní vývoj jen o 3,5 procenta, přestože ministerstvo financí počítá až se 7,8 procenty. Na účtu města je naspořených šedesát milionů, z toho šestatřicet má čekat na výstavbu sportovní haly.

Pro rozpočet zvedlo ruku osmnáct zastupitelů, osm vesměs opozičních zastupitelů se hlasování zdrželo. (vyv)