Boskovické koupaliště v areálu Červené zahrady má velký problém. Necelé tři roky je po kompletní rekonstrukci a za tu dobu jej odborné firmy musely několikrát opravovat. Aktuálně nejvážnější závada? Uniká z něj voda. Všechno by měla vyřešit oprava, která bude město stát dva miliony korun. Někteří Boskovičtí kritizují vedení města za to, že nedokáže určit, kdo za situaci může a vymáhat na něm náhradu škody.

Předsedovi boskovické oblastní organizace Ano 2011 Vladimíru Jakubcovi se podle jeho slov zdála rekonstrukce koupaliště v Červené zahradě od začátku jako naprosto nevhodná investice. „Aktuální problém je jen završením několika předchozích pochybení. Jde o to, že stavební firma musela špatně provést průzkum podloží. Pomocí georadaru bylo zjištěno, že pod betonovou vanou jsou dutiny, kterými uniká voda. Navíc v těchto místech vedou různé rozvody, které musí směřovat jinudy," shrnul v krátkosti celou závadu.

Problém však vidí hlavně v tom, že město není schopné určit, kdo za špatně odvedenou práci může. „Připadá nám absurdní, aby opravu stavby za několik desítek milionů korun museli ze svých daní opět zaplatit lidé z města. Měl by to udělat ten, kdo selhal na začátku. Jenže nikdo z vedení Boskovic není schopen určit, na čí straně se vlastně stala chyba. A na to teď doplatíme všichni. Navíc nikdo nemůže zaručit, že se kvůli nevhodným geologickým podmínkám nebude něco podobného za krátkou dobu opakovat," prohlásil Jakubec.

Boskovičtí zastupitelé na svém posledním zasedání skutečně schválili dva miliony korun z rozpočtu města na opravu koupaliště. „Nechceme, aby bylo koupaliště zavřené, proto je logické, že jeho opravu nejprve zaplatíme z vlastních zdrojů. To ale neznamená, že nebudeme chtít za každou cenu zjistit, kde konkrétně se stala chyba. Celou částku poté budeme požadovat po tom, kdo současný stav způsobil," sdělil mluvčí boskovické radnice Jaroslav Parma.

Na odhalení původce závady už město pracuje. „Požádali jsme soukromého právníka o zpracování externího odborného posudku. Má na to čas do konce ledna, takže na únorové radě města už bychom měli vědět, kdo situaci způsobil a podle toho budeme dále postupovat," ujistil tajemník Boskovic David Škvařil.

Provoz koupaliště podle jeho správců není ohrožen. „Nejdřív samozřejmě musíme na základě výběrového řízení určit firmu, která podloží opraví. Proto zatím nevíme, kdy práce začnou, ale můžu slíbit, že v každém případě skončí tak, abychom mohli koupaliště v řádném termínu normálně otevřít," řekl vedoucí majetkového odboru radnice Pavel Musil.

To potvrdil i vedoucí provozu koupaliště Bohumil Feruga. „Jsme domluvení, že k opravě dojde v jarních měsících. Takže lidé, kteří se budou chtít v červnu přijít poprvé vykoupat, o tuto možnost určitě nepřijdou," konstatoval.