Boskovické "íčko" zároveň dostalo nový certifikát od Asociace turistických informačních center a Czech Tourism. Provozovatel zůstává na příští rok stejný. „Rada města schválila smlouvu o provozování tohoto informačního centra mezi městem a Věrou Krejčí z Olešnice pro příští rok," řekl boskovický starosta Jaroslav Dohnálek.

Oproti loňskému roku zamířilo do informačního střediska na Masarykově náměstí o tři tisíce místních lidí víc. Zato turistů z jiných částí republiky dorazilo o polovinu méně. „Je to tím, že spousta lidí se do Boskovic vrací a už nepotřebuje poradit. Řada z nich také míří na vyhlídku z radniční věže. Kdo přijede podruhé, už jde do jiných částí města. Také návštěvníky festivalů Boskovice nebo Ibérica dokáží dobře nasměrovat pořadatelé," uvedla vedoucí boskovického informačního střediska Miloslava Luňáčková.

Práh boskovického informačního centra letos za devět měsíců překročilo víc než čtyři stovky zahraničních turistů. O čtyřicet méně než loni. Podle Luňáčkové převládají němečtí, polští a holandští návštěvníci. „V poslední době ale přibývá amerických turistů, kteří mají židovské předky a zajímá je historie naší židovské čtvrti," dodala Luňáčková.

Boskovičtí ve dvorním traktu městského úřadu letos otevřeli také úschovnu kol a zavazadel. Ta nabízí patnáct uzamykatelných stání pro jízdní kola a třicet skříněk se zámky na turistická zavazadla. Vstup je na čipovou kartu.

Navíc je vše hlídané kamerami. „Úschovna kol a zavazadel funguje a turisté si ji pochvalují. Je to služba, která tady chyběla," uzavřela Luňáčková.