Mínus dvacet milionů korun. Takový je předpokládaný hospodářský výsledek boskovické nemocnice za letošní rok. Oznámil to její jednatel Dan Navrátil na čtvrteční tiskové konferenci. Se zástupci města chtěli uklidnit veřejnost a opoziční zastupitele města. Nemocnici prý pouze trápí stejné problémy jako většinu podobných zařízení v České republice.

Změna sazby daně z přidané hodnoty a především nová úhradová vyhláška. To jsou podle vedení hlavní důvody, kvůli kterým se její hospodaření ocitlo v červených číslech. „V minulých letech jsme vždy dokázali hospodářský výsledek udržet v kladných hodnotách. Teď už to ale není možné. V srpnu byl náš hospodářský výsledek mínus třináct milionů korun. A toto číslo do konce roku podle předběžných odhadů ještě vzroste," konstatoval jednatel boskovické nemocnice.

Vedení nemocnice rovněž čeká vyúčtování zdravotních pojišťoven. „Za loňský rok máme vracet zhruba třináct milionů korun. S jednotlivými zdravotními pojišťovnami ale jednáme o snížení tohoto poplatku, takže číslo není konečné. Na stávající systém financování mají značný vliv i okolnosti, které vedení nemocnice ani města v žádném případě neovlivní. Z těch regionálních se před dvěma lety jednalo například o otevření jednodenní chirurgie v Blansku, kvůli kterému nám z pochopitelných důvodů klesla výkonnost," připomněl Navrátil.

Problémy všude

Podle boskovické místostarostky Jaromíry Vítkové se s finančními problémy v současné době potýká drtivá většina nemocnic. „Vedení boskovické nemocnice i vedení města jako její majitel řeší podobné potíže jako naši kolegové ve zbytku republiky," konstatovala.

Navrátil upozornil, že teď nikdo není schopný říct, jak se situace vyvine. „Budoucnost je nejistá, protože nemůžeme nic plánovat dopředu. Nejprve bychom totiž museli znát budoucí podobu úhradové vyhlášky," zdůraznil.

Vedení nemocnice se proto snaží šetřit. „Náš hospodářský výsledek se sice propadá, ale my děláme všechno pro to, aby co nejméně. Hlavně v oblasti zdravotnického materiálu a léků. V žádném případě však nedopustíme, aby úspory zaznamenali naši pacienti. Pouze se snažíme dohodnout lepší ceny a dbáme na co nejmenší spotřebu," vylíčil Navrátil.

Starosta Boskovic Jaroslav Dohnálek přiznal, že město na tato opatření částečně dohlíží. „Boskovická nemocnice je společností s ručením omezeným, jejímž majitelem je město. Je to proto i v našem zájmu. Reálný dopad podobných opatření se však projeví až v příštím roce," uvědomuje si.

Zároveň upozornil, že město nebude provoz nemocnice ze svého rozpočtu žádným způsobem dotovat. „My přispíváme pouze na dílčí majetkové a stavební úpravy," podotkl Dohnálek.

Jedním z podnětů pro čtvrteční tiskovou konferenci byla také oficiální odpověď vedení města na dotazy, které před časem vznesli někteří opoziční zastupitelé. „Všem, kteří byli pod dokumentem podepsaní, jsme ve středu odeslali reakci, kterou vypracovali odborníci z nemocnice," oznámil starosta.

Ke Kamile Krausové se však odpověď ještě ve čtvrtek odpoledne nedostala. „Mrzí mě, že se o ní dozvěděli novináři dříve než já," posteskla si zastupitelka za Věci veřejné.

Zato další opoziční zastupitel, Vladimír Farský, už ji měl ve stejné době přečtenou. „Zatím je to pro mě pouze souhrn čísel a odborných termínů, kterým moc nerozumím. Spojím se s ostatními zastupiteli a společně si necháme poradit od odborníků," oznámil.