Přímé vlakové spojení mezi Boskovicemi a Brnem je na dohled. To, aby lidé cestující mezi těmito dvěma městy nemuseli přestupovat ve Skalici nad Svitavou, umožní takzvaná boskovická spojka. Stavba by měla začít za tři roky.

Podle ředitele Odboru koncepce a strategie Správy železniční dopravní cesty Mojmíra Nejezchleba je stavba zařazena v harmonogramu výstavby dopravní infrastruktury. „Proto je velká pravděpodobnost, že boskovická spojka bude skutečně postavena, a to buď z evropských, nebo národních zdrojů,“ řekl.

Boskovická spojka bude znamenat stavbu nového, asi jeden kilometr dlouhého, úseku kolejí mezi Boskovicemi a Lhotou Rapotinou. Trať už by pak nekřižovala silnici z Boskovic na Blansko, kterou nyní přetíná ve dvou místech. „Naším cílem je, aby lidé více cestovali vlakem, což je jedním ze smyslů této stavby. Počítá se i s tím, že by ve Lhotě Rapotině vznikla vlaková zastávka,“ doplnil Nejezchleb.

Letos chce Správa železniční dopravní cesty nechat zpracovat technicko ekonomickou studii stavby boskovické spojky. „Studie nám například dá odpověď na to, jak bude stavba přesně zakotvena v území, co si počít s nynějším kouskem trati do Boskovic, který by zůstal v podstatě nevyužitý, jak moc by byla využitá zastávka ve Lhotě Rapotině,“ popsal dále Mojmír Nejezchleb s tím, že po zpracování studie přijde na řadu zhotovení dokumentace pro územní rozhodnutí. „S realizací počítáme v letech 2011 až 2013,“ dodal. Stavba bude podle nynějších odhadů stát asi dvě stě milionů korun.

Na výhody, které by přinesla boskovická spojka, se už nyní těší místostarostka Boskovic Jaromíra Vítková. „Znamenalo by to pohodlnější a rychlejší cestování bez přestupování. Cesta by měla trvat o osm minut méně. Nyní se do krajského města z Boskovic bez přesedání nedá dostat vlakem ani autobusem, což by se změnilo,“ uvedla místostarostka.

Ve Lhotě Rapotině budou muset kvůli stavbě změnit územní plán. „Je to hlavní důvod pro to, že zadáváme zpracování změny územního plánu. Ten proces už se nedávno rozběhl,“ sdělil starosta obce Josef Musil. Tamní zastupitelé budou usilovat o to, aby v souvislosti se stavbou vznikla v obci vlaková zastávka. „V návrhu se s ní počítá asi čtyři sta metrů od centra obce, což je slušné. Myslím, že lidé by ji využívali. Nyní musí na vlak do Skalice nebo do Doubravice,“ dodal starosta.