1. KONCERT ONDŘEJE HAVELKY

Kdy? Sobota 19.00

Kde? Nádvoří státního zámku Lysice

Perly světového swingu třicátých a čtyřicátých let s brilantním hot-trumpetistou Jurajem Bartošem si mohou zájemci poslechnout v sobotu od sedmi hodin. Ondřej Havelka a jeho Melody Makers se zabývají autentickou interpretací populární hudby období raného a vrcholného swingu. Návštěvníci se mohou těšit na typické dobové kostýmy, účesy i hudební nástroje.

Koncert potrvá asi dvě hodiny a uskuteční se na velkém nádvoří zámku Lysice. „V předprodeji vstupenky prodáváme na pokladně státního zámku v Lysicích. Vstupenku je možné si také rezervovat, a to telefonicky nebo e-mailem, a poté vyzvednout na pokladně nebo přímo před koncertem," řekla Lenka Vaňková, pracovnice státního zámku Lysice.

2. FESTIVAL BOSKOVICE

Kdy? Pátek od 9.30, sobota a neděle od 9.00

Kde? Řada míst v Boskovicích

Ještě tři dny je možné navštívit jednadvacátý ročník festivalu pro židovskou čtvrť Boskovice, pořádaný sdružením Unijazz. Začal už ve čtvrtek. Je oblíbený pro svou multižánrovou nabídku hudby, výstav, divadelních představení, filmů nebo autorských čtení. „Boskovický festival, na rozdíl od jiných, probíhá v celém městě a v tom spočívá jeho výjimečnost. Letošní ročník festivalu opět nabídne širokou škálu kulturních lahůdek," vyzdvihují pořadatelé. Příchozí tak mohou postupně navštívit koncerty v amfiteátru letního kina, jazzovou scénu v Zámeckém skleníku, další hudební scénu za muzeem, odpolední divadla na hradě a ve farské zahradě, promítání v letním kině i v kině Panorama a další. Pro ty, kteří upřednostňují komornější atmosféru, jsou přichystány koncerty v synagoze, opačně naladěným přijde vhod nonstop DJs scéna na palouku před hradem.

Návštěvníci se mohou těšit například na filmy jako Hořící keř, V temnotě, Lore a Dovidenia v pekle, priatelia. Z hudební scény jsou nachystané kapely Mňága a Žďorp, Čankišou, izraelská kapela Psoy Korolenko & Oy Division, Květy, koncerty Beaty Bocek a podobně. Milovníkům divadla se představí divadelní soubory Ústaf, Toy Machine, soubor se zaměřením na visutou akrobacii TeTy a další.

3. JÁRA CIMRMAN: PROSO

Kdy? Sobota 20.00

Kde? Kino Blansko

Po sto dvaceti letech se Jára Cimrman dočká prvního a zároveň posledního koncertního provedení svých slavných melodií z operetní fresky Proso Járy Cimrmana. Tu mu totiž odcizili členové poroty soutěže o nejlepší operetu u příležitosti zahájení provozu vídeňského „Riesenradu". Stalo se tak kvůli jediné Cimrmanově záporné vlastnosti, kterou bylo drobné škudlilství, protože svou zásilku s dílem Proso neposlal doporučeně. Nyní však zazní všechny jeho hudební skvosty pod jménem svého pravého tvůrce v sobotu od osmi hodin večer na festivalu Prague Proms. Z Obecního domu v Praze bude celý koncert přenášen na plátna kin po celé České republice včetně Blanska. Opereta zazní v podání Českého národního symfonického orchestru pod vedením dirigenta Libora Peška.

4. POHÁDKOVÝ DEN V ARBORETU

Kdy? Neděle 13.00

Kde? Arboretum Šmelcovna Boskovice

Cukrová vata zdarma pro každé dítě, živá ovečka jako hlavní cena v dětské tombole. To a ještě mnohem víc čeká na děti, které přijdou v neděli do arboreta Šmelcovna v Boskovicích. Od jedné do pěti tam je pro malé návštěvníky přichystán Pohádkový den, kdy každé dítě dostane při příchodu soutěžní kartičku. Po splnění pěti úkolů obdrží drobný dárek a automaticky se tím zařadí do dětské tomboly. Po celý den je pro děti připraven skákací hrad, malování na obličej, výroba vlastních placek, trampolína, dovednostní soutěže a občerstvení. „Vstupné je zdarma. Pro děti jsou zdarma i všechny soutěže o ceny, cukrová vata a atrakce, pouze malování na obličej a výroba placek je zpoplatněná," řekl pořadatel Tomáš Mokrý.

5. PIVNÍ SLAVNOSTI

Kdy? Sobota 13.00

Kde? Drnovice – areál sokolovny

Pro milovníky piva je v Drnovicích na sobotu přichystán třetí ročník oblíbených pivních slavností. Pořádá je tamní sbor dobrovolných hasičů. Akce začíná v jednu hodinu v areálu sokolovny. Návštěvníci se mohou těšit na ochutnávky piv od řady pivovarů.

Pro děti i dospělé je přichystán program. Ti menší si mohou zaskákat na trampolíně, skákacím hradu či nově vyzkoušet skákací boty. Chybět nebude ani dětmi oblíbená čtyřkolka. Dospělí si pak mohou zasoutěžit v pití piva na čas nebo v hodu a držení sudu na čas. Odpoledne vystoupením oživí taneční skupina BAMI KR Kunštát.

„Akce se bude konat venku za každého počasí, máme dostatek stanů," řekl jednatel hasičů Jan Škrabal. Do pěti hodin je vstup zdarma, poté za sto korun. Večer následuje taneční zábava pod taktovkou skupiny Krounex a Arakain revival.

KRISTÝNA ŽIVNÁ