V Boskovicích tentokrát organizátoři akce vybrali rekordních jednasedmdesát tisíc šest set čtyři koruny. Peníze rozdělí začátkem příštího roku mezi lidi v nouzi a postižené. V Boskovicích a okolí. K těm už díky veřejné sbírce putovalo za dvacet let bezmála šest set osmdesát tisíc korun. „Poslední roky je to už trochu blázinec, i když příjemný. Pro polévku si chodí velké množství lidí a jsme moc rádi, že se tato myšlenka v Boskovicích ujala," řekl za organizátory z boskovické restaurace Makkabi Rudolf Burgr.

Tři sta litrů zelňačky

Ti letos navařili přibližně tři sta litrů zelňačky, kterou zdarma servírovali příchozím. Za hodinu byla pryč. Kdo chtěl, přispěl do přistavených kasiček podle svých možností. S sebou si kromě dobrého pocitu, že podpořil dobrou věc, mohl odnést také betlémské světlo. Na náměstí ho přinesli boskovičtí skauti z oddílu Nibowaka. „Pamatuji si, jak nám to při prvních ročnících známí rozmlouvali, že o sbírku nebude zájem. Poprvé jsme vybrali tisícovku. Druhý rok sedm stovek. Teď už jsou to desetitisíce. Není důležité, kolik kdo přispěje. I účast se počítá, protože i ta je smyslem této charitativní akce. Jde o neformální setkání lidí dobré vůle právě v den, který má přídomek Štědrý. Mají příležitost zastavit se v předvánočním shonu a přijít nejen na polévku, ale i na kus řeči či pro betlémské světlo," poznamenal Burgr.

Polévku letos nalévali také lidé a zástupci organizací, kterým peníze ze sbírky v minulosti pomohly. Například z boskovických stacionářů Emanuel a Betany. „Nevím jak to přesně popsat. Je to pro mě dojemné, že se pořád najdou lidé, kterým není lhostejný osud druhých a pomáhají. I když někteří mají hluboko do kapsy," uvedla Marie Koldertová z Louky u Olešnice. Polévku na boskovickém náměstí nalévala poprvé. Část peněz ze sbírky už v minulosti pomohla jejím postiženým synům, dvojčatům Adamovi a Pavlovi. Při nákupu židlí, stolů a dalšího vybavení pokoje.

Polévka v Letovicích

Na zelňačce si na Štědrý den na Masarykově náměstí pochutnali také manželé Josef a Lenka Štoudkovi z nedalekých Němčic. „Na polévku sem jezdíme už léta. Je to příjemné setkání lidí. Potkali jsme tady řadu známých. Popřáli jsme si k Vánocům, vezeme si betlémské světlo a ještě jsme rádi přispěli na dobrou věc," usmála se žena.

Podle Burgra inspirovala před lety organizátory Polévky pro chudé i bohaté návštěva skotského Glasgowa, kde o půlnoci místní rozdávali jídlo bezdomovcům. Na Blanensku má boskovická sbírka odezvu také v Letovicích, kde se Polévka pro chudé i bohaté servírovala na Štědrý den už pošesté. Tentokrát v režii občanského sdružení Paleta Letovice. Čočkovou polévku uvařila restaurace Na Dvorku spolu s Josefem Folerem z Lazinova. Stejně jako v Boskovicích směřuje výtěžek na dobročinné účely. „Tentokrát dorazilo o něco méně lidí než loni. Necelých tři sta. Navařilo se devadesát litrů čočkové polévky. Ve sbírce jsme vybrali dvacet tři tisíc tři sta dvacet sedm korun," uvedla za organizátory akce Marcela Královcová.

Nalévání polévky má tradici také ve Lhotě Rapotině. Tam už popáté servírovali hasičskou polévku u vánočního stromu. O den dříve než v Boskovicích a Letovicích. Tentokrát se jedla cibulačka. Výtěžek, který se hasičům podařilo získat z hasičské polévky, pomůže tamním dětem a starším lidem. „Hasiči navařili šedesát litrů polévky. Snědla se všechna. Dorazilo hodně lidí a vybralo se šest tisíc padesát dvě koruny. Vydělané peníze pokryjí například část nákladů na dětský karneval nebo na posezení pro seniory," řekl starosta Lhoty Rapotiny Michal Sedlák.