Koaliční smlouvu podepsali v úterý večer nově zvolení zastupitelé Boskovic. Podle ní bude městu v příštích čtyřech letech vládnout ODS, KDU-ČSL, Sdružení SNK ED a Sportovci pro Boskovice, TOP 09 a Nezávislí kandidáti „PROSPERITA BOSKOVIC“.

„Dohodli jsme se také tom, kolik kteří koaliční partneři získají míst v radě města, kdo se stane starostou a které strany obsadí posty místostarostů,“ přiblížil dosavadní starosta Boskovic a jednička kandidátky ODS Jaroslav Dohnálek. Ten podle nové dohody zůstane boskovickým starostou i nadále. Funkci místostarostky města bude stejně jako v předchozím volebním období dál zastávat Jaromíra Vítková z KDU-ČSL a pozici druhého, neuvolněného místostarosty obsadí Dominik Božek z TOP 09.

V radě města zasednou tři zastupitelé z ODS, dva lidovci, dva ze Sportovců pro Boskovice, jeden zastupitel z TOP 09 a jeden z Prosperity Boskovic. „Uvedené strany konstatovaly shodu v hlavních bodech volebních programů, které budou zakotveny v programovém prohlášení. To zveřejní do 31. ledna příštího roku,“ uvedl mluvčí boskovické radnice Jaroslav Parma.

O tom, kdo povede město, mají tak v Boskovicích jasno už pár dní po volbách. Podle Dohnálka se totiž strany nové koalice ve svých programech nijak neliší. „Na tom, co chceme pro Boskovice dělat, se většinou shodneme. Důležité je i to, že jsme se jako koaliční partneři domluvit chtěli a byli jsme navzájem vstřícní jednání,“ prohlásil Dohnálek.

Jeho slova potvrzuje i místostarostka města Jaromíra Vítková. „Samozřejmě musíme hledat kompromisy, ale základní body našich programů, kterými bychom se chtěli po volbách zabývat, nás spojují. Společná oblast koaličních stran je například snaha o podporu sportu ve městě,“ řekla Vítková.

Na rozdíl od uplynulého volebního období v Boskovicích nebude místostarosta jen jeden, ale dva. Kromě uvolněné místostarostky Jaromíry Vítkové se neuvolněným místostarostou města stane lídr TOP 09 Dominik Božek. „Pro přidání druhého místostarosty jsme se rozhodli proto, že práce ve městě přibývá, je tu také velký počet nepříspěvkových organizací a určité oblasti, například kulturu, tak museli obstarávat radní,“ vysvětlil Dohnálek.

Podle Dominika Božka právě pozici druhého místostarosty TOP 09 při jednáních požadovala.

„Při jednání s koaličními partnery jsme žádali o post místostarosty. Domníváme se totiž, že tak budeme mít větší vliv na Boskovice, než kdybychom zůstali pouze v radě města,“ zdůvodnil Božek a dodal, že k ODS se přiklonili hlavně proto, že chtěli, aby v Boskovicích i po volbách vládla silná koalice.

Přestože ČSSD v Boskovicích ve volbách zvítězila, v radě města v příštích čtyřech letech neusedne. O své pozici opozičních zastupitelů budou sociální demokraté jednat ve čtvrtek.

„Průběh povolebních vyjednávání budeme vyhodnocovat ve čtvrtek večer na výborové schůzi Místní organizace ČSSD za účasti zvolených zastupitelů ze sociální demokracie. Zcela jistě poděkujeme našim voličům a zveřejníme naše stanovisko k uzavřené koaliční smlouvě,“ uvedl předseda místní organizace ČSSD Boskovice Milan Kolínský.