Na dvoudenní Husí slavnosti přijíždějí tisíce lidí z dálky i z blízka. Hlavním lákadlem je zřejmě husí menu, které nabízejí restaurace ve městě. Kromě pečených husích stehen a prsíček jsou k mání i nevšední úpravy. „Letos máme hamburger s trhaným husím masem, nabízíme ho na zkoušku pro mladší generaci, která nechce jen klasickou pečínku,“ říká provozovatelka restaurace Slávia Edita Alexová.

Mění se ale také ceny. Letos jsou zase o něco vyšší. „Dvě stě devadesát osm korun?! Tý brďo, to je o padesát korun více než tam dole. Měli jsme si tu husu dát raději tam,“ lamentuje před restaurací Záložna v centru města Jana Boudná, která s kamarádkou přijela na Husí slavnosti ze Svitav. Už podruhé. „Já sama bych si husu asi doma neupekla. Proto jezdíme sem a aspoň jednou za rok si ji dáme,“ dodává a jde dál hledat, kde si pečínku objedná.

Na Pálavě se objevila s podzimem vroubenka americká.
Pálavě škodí americký brouk. Doma je významný škůdce jehličnanů

Návštěvníci slavností se mohou podívat také na výstavku drobného domácího zvířectva. Za muzeem boskovičtí chovatelé vystavují drůbež, králíky, holuby a další. Celý park u zámeckého skleníku je zase plný stánků. K dostání je obyčejný chleba s husím sádlem nebo s husími játry, ale také koláče, knihy, šperky nebo ručně vyráběné oblečení. „Na slavnostech se prodává dobře, pokud vyjde počasí. Je tady hodně lidí a spojit nákup čepice nebo halenky s paštikou a husou je pro ně asi příjemné,“ směje se Rozálie Juřeková z Podivic, která prodává své háčkované a šité výrobky v jednom ze stánků.

Z nedalekého letního kina se linou tóny jednoho z hitů kapely Mirai. Hlediště amfiteátru je plné a najít skulinu, kterou by se dalo projít, je skoro nemožné. „Vzal jsem dcery právě na Mirai, ale uvidíme, jestli se dostaneme trochu blíž,“ obává se Pavel Kodýtek a odchází se prodrat davem do hlediště.

Na Masarykově náměstí je o poznání volněji. Letos poprvé se na ploše objevila další scéna, kde se odehrávají vystoupení kapel. Na rozdíl od jarmarku u skleníku a letního kina je pro návštěvníky zdarma. „Podle mě je to dobře. Zajdeme si jenom na pečínku do restaurace, tady si poslechneme muziku a nemusíme platit vstupné,“ komentuje novinku Ladislav Vokál z Boskovic.

Husí slavnosti se letos konají již po patnácté. Připomínají tradici vykrmování husí, které nezřídka končily i na vídeňských stolech.

Milan Sýkora sbírá staré pohlednice.
Sběratel pohlednic Sýkora: Základ sbírky? Stoh ohořelých pohlednic