V čele Boskovic stane poprvé v historii žena. Bude jí jednička vítězné ČSSD Hana Nedomová, která vystřídá Jaroslava Dohnálka z ODS. Post místostarostky obhájila Jaromíra Vítková (KDU-ČSL), druhého místostarostu Dominika Božka (TOP 09) nahradí Petr Malach (ČSSD). Vše ale musí ještě schválit zastupitelé. „Zasedání zastupitelstva musí svolat současný starosta města. Mělo by se konat nejpozději desátého listopadu," sdělila Hana Nedomová. V radě zasednou čtyři zástupci sociální demokracie, dva lidovci a dva zástupci hnutí ANO. K nim se navíc připojí nestraník zvolený za KSČM Vladimír Farský.

Nedomová poodhalila zákulisí koaličních vyjednávání. V sobotu večer krátce po vyhlášení výsledků voleb podle ní sociální demokracie jednala s KSČM a ANO 2011, v neděli pak s KDU-ČSL, TOP 09 a Sdružením SNK nezávislí kandidáti a Sportovci pro Boskovice. „Vytvořili jsme volební štáb, který vyhodnocoval výsledky schůzek. Voliči nám ve volbách dali osm mandátů, takový úspěch jsme dosud neměli. Proto jsme si chtěli vše pečlivě a odpovědně promyslet a vytvořit koalici s těmi stranami, jejichž volební program bude blízký tomu našemu," uvedla Nedomová.

Boskovickou ODS, která byla dlouho ve vedení města a ve volbách skončila s jedenácti procenty na čtvrtém místě, žádná z vítězných stran k jednání nepřizvala. „Její cíle se neshodují s těmi našimi. My hlavně plánujeme více zapojit obyvatele do rozhodování o důležitých otázkách města. Chceme přinést změnu," vysvětlil lídr ANO 2011 Luděk Řehoř.

To, že se vítězné strany vyhranily vůči ODS, podle Nedomové ale neznamená, že s jejími členy nebudou spolupracovat v zastupitelstvu. „Všechno jsou to velmi šikovní a vzdělaní lidé," podotkla Nedomová.

TOP 09 jednala pouze s ČSSD. „Být na radnici s komunisty je pro nás nepřijatelné," sdělila jednička kandidátky za TOP 09 Pavel Vlach.

Podle místostarostky města a jedničky KDU-ČSL Jaromíry Vítkové měli velkou šanci být ve vedení radnice i boskovičtí „sportovci". „Předpokládáme, že i když se nedostali do rady, budeme jim moci nabídnout pozice v komisích a výborech města. Podobně jako členům dalších stran," přiblížila Vítková.

Podle Nedomové je vyloučené, že by s novým vedením na městském úřadě hrozilo masové propouštění. „Dosud jsme byli v opozici, každého člověka chceme blíže poznat, zjistit jeho kvality. Starosta ale o personálních věcech nerozhoduje, to je v kompetenci tajemníka," uvedla Nedomová.

Vladimír Farský má podle svých slov velkou radost z důvěry, kterou mu vítězné strany projevily. „Budu se snažit intenzivně pracovat ve prospěch města, abych obyvatele nezklamal," řekl Farský.

Proč jej vítězné strany oslovily? „Farský je v Boskovicích známou osobností. Aktivně se zajímá o dění ve městě, vede mladé pionýry. Nechtěli jsme mu možnost být v radě města upřít jen proto, že kandidoval jako osoba bez politické příslušnosti pod hlavičkou KSČM. To by nebylo správné. Regionální politika je o osobnostech a kvalitně odvedené práci," sdělila Nedomová.

Ve spolupráci s Farským nevidí problém ani boskovičtí křesťanští demokraté. „Přiznávám, že jsme při jednáních snažili o to, aby byl Farský nahrazený někým jiným. Nakonec jsme ale naznali, že jelikož jsme ve volbách byli druzí, vůči našim voličům by nevylo fér, kdybychom v čele města nezůstali. Nevytvořili jsme koalici s KSČM. Novou boskovickou radu tvoří pouze tři strany a pan Farský jako nestraník. Jsme si ale vědomi toho, že ne všichni obyvatelé Boskovic budou hodnotit naše rozhodnutí pozitivně," sdělila za KDU-ČSL Vítková.

Někteří lidé vyčítají v diskusi na stránkách Blanenského deníku Rovnost lídrovi ANO 2011 Luďkovi Řehořovito, že i nadále mluví za hnutí, i když se nedostal do zastupitelstva. „Já jsme však i nadále lídrem a za hnutí vystupovat budu. Naši kandidáti, kterým dali voliči větší počet hlasů, mají mou plnou podporu. I prostřednictvím nich se budu snažit, aby byl můj hlas ve městě slyšet. Na tom, co se ve městě děje, mi vždy záleželo," řekl.