„Do Boskovic se sjíždějí mladí lidé z širokého okolí, kteří se v noci přemisťují z jednoho baru do druhého a jsou u toho hluční, bouchají dveřmi a křičí," popsala místostarostka Jaromíra Vítková. Radní proto vydali vyhlášku, která omezuje noční provoz těchto zařízení a dalším krokem k zajištění klidu a pořádku ve městě má být právě posílení sboru strážníků.

Dva noví strážníci budou letos městský rozpočet stát půl milionu korun. „Částka zahrnuje náklady na jejich mzdy do konce roku, sociální a zdravotní pojištění, jejich odborné proškolení a vybavení," uvedla Vítková s tím, že se strážníci nebudou věnovat pouze hlídání nočního klidu, ale posílí stávající sbor všude, kde to bude potřeba.

Rozhodnutí města vítá ředitel Městské policie Boskovice David Krátký. „Práce je tu na deset strážníků, kteří jsou v terénu, hodně. Přes den dohlížíme hlavně na dopravu, býváme na přechodech a kontrolujeme parkování. Ve večerních a nočních hodinách je pak potřeba více hlídat majetek před poškozováním a dohlížet, jestli někdo neporušuje noční klid," řekl.

V těchto dnech přihlášené zájemce o práci strážníka čekají psychologické testy a ty, kteří uspějí, si ředitel pozve na osobní pohovor.

VERONIKA MACHOVÁ