A v současnosti je jejich provoz často na hraně. „Drží nás stálí zákazníci. Ale noví nepřibývají. Lidé raději dál kupují levné krabicové mléko v supermarketech a kvalita je nezajímá,“ uvedl Kamil Vystavěl z letovické společnosti Ledeko. Ta na Blanensku provozuje jeden mlékomat. Dalších pět pak společnost Zepo Bořitov.

Na Vyškovsku a v Brně má mlékomaty firma Agros Vyškov – Dědice. Minulý rok jich měla dohromady osm. Nyní už jen sedm. Jeden z brněnských zrušila kvůli slabé spotřebě mléka a otazník visí i nad ostatními. „Asi je budeme rušit. Stále se rozhodujeme a ještě nevíme, co uděláme. Odběr mléka stagnuje a další odběratelé nepřibývají,“ uvedl za společnost Cyril Sigmund.

Ze sedmi tamních mlékomatů lidé dohromady odeberou jen asi čtyři sta litrů mléka denně. „Když jsme začínali, prodali jsme v jednom mlékomatu až osm set litrů denně,“ dodal Sigmund.

Mlékomat. Ilustrační fotografie.
Provozovatelé mlékomatů uvažují o jejich rušení. Jsou ztrátové

Na Hodonínsku mlékomaty nemají už od roku 2011. Po prázdninách jeden otevře společnost Zemas. „Od prvního září budeme mít mlékomat. Nejde o zisk, je to služba občanům. Bude součástí nové dojírny v Násedlovicích,“ uvedl za společnost Zbyněk Sůkop.

Na Břeclavsku funguje mlékomat v Šitbořicích a provozuje ho firma Zemax. Po počátečním velkém zájmu zákazníků musela firma zrušit tři automaty na mléko, které provozovala v Brně. „Uškodilo nám vystoupení hlavního hygienika, který dával do souvislosti nepasterizované mléko z automatů a možné zdravotní dopady. My jsme ale takový problém nikdy neřešili,“ uvedl nedávno předseda představenstva společnosti Zemax Šitbořice Radomír Zelinka.

Ilustrační foto.
Je nám horko, úpí pacienti v nemocnicích. Větrají aspoň do chodeb a sklepů

Aktuálně si lidé na Znojemsku mohou koupit čerstvě nadojené mléko ve dvou farmách. V Božicích a také v Běhařovicích. „U nás prodáváme čerstvé mléko v mlékomatu už deset let. Aktuálně stojí jeden litr plnotučného mléka patnáct korun,“ řekl farmář Marek Klíč.

Další mlékomat funguje v Běhařovicích v rodinné farmě Janíčkových. Lidé si tam nápad s automatem na mléko chválí. „Litr za sedmnáct korun je velmi slušná cena. Navíc z mléka sbírám smetanu, kterou dále v kuchyni používám,“ sdělila jedna ze zákaznic Marta Procházková. Doplnila, že mléko koupené v automatu raději převařuje.

JAN CHARVÁT
ADÉLA FORMÁNKOVÁ

Kříž na Nákle od Františka Zelinky.
Třímetrové tělo Krista má černofialový krk. Od střepin při sestřelení letadla