Rakovina prsu je v České republice na prvním místě mezi příčinami úmrtí žen od dvaceti do čtyřiapadesáti let. Každoročně přibude přes šest tisíc nových případů tohoto onemocnění, dva tisíce žen na ně zemře. Nemoc se dá přitom dobře léčit. Pokud se na ni přijde včas. „Naše nemocnice se do této akce zapojuje už počtvrté. Chceme ženy upozornit na to, že nejlepším lékem na rakovinu je její včasné zachycení. Není nic jednoduššího a účinnějšího, než chodit pravidelně na vyšetření a osvojit si samovyšetření prsou," uvedla mluvčí Nemocnice Blansko Kateřina Ostrá.

Ženy mohou v pondělí třiadvacátého listopadu od půl osmé ráno navštívit radiodiagnostické oddělení nemocnice, kde se v prodloužené otevírací době mohou nechat bez poplatku do půl šesté večer vyšetřit. Ženám nad pětačtyřicet let proplácí mamografické vyšetření pojišťovny, tento den bude proto zaměřený na ty mladší. „Ženy si musí předem na bezplatné Avon lince vyřídit poukázku, na kterou Liga proti rakovině přispívá dvě stě korun. Zbytek hradí nemocnice. Zájemkyně se budou moci nechat zdarma vyšetřit ultrazvukem nebo mamografem, popřípadě oběma způsoby. Od desíti do čtrnácti hodin mohou navštívit také mamární poradnu a zeptat se na to, co zajímá," doplnila Ostrá.

Pravidelné mamografické vyšetření dokáže odhalit i počáteční stadia onemocnění. Při včasném odhalení nádoru se pak může vyléčit až dvaadevadesát procent pacientek. „Je důležité, aby se dostalo do povědomí každé ženy, jak nezbytná prevence rakoviny prsu je," dodala mluvčí.

Poukázku na vyšetření zdarma si mohou ženy vyřídit na lince 800 180 880.

KLÁRA GROMSZKÁ