Patnáct až dvacet procent. O tolik více nemocných přibude každoročně v onkologické ambulanci blanenské nemocnice. Převládají pacienti s nádory prsu a trávicího traktu. Podle vedení nemocnice jde o závažná čísla. Chce proto klást stále větší důraz na prevenci.

V blanenské onkologické ambulanci evidují více než dva tisíce lidí s rakovinou. „Jen loni jsme vyšetřili nebo léčili více než sedm set pacientů. V České republice zemře ročně asi dva tisíce žen ve věku padesát až čtyřiapadesát let na rakovinu prsu. Češi jsou navíc známí tím, že dlouhodobě drží první místo v oblasti rakoviny konečníku a tlustého střeva," vylíčila mluvčí blanenské nemocnice Kateřina Ostrá.

Přítomnost nádoru v těle zjišťují především na dvou svých pracovištích. „Prvním je centrum pro screeningovou mamografii, kde ženám nad pětačtyřicet let umožňujeme preventivní mamografické vyšetření zdarma. Druhým hlavním centrem je to pro takzvanou screeningovou kolonoskopii," řekla Ostrá.

Blanenská nemocnice se už tři roky po sobě drží na čele žebříčku nejkvalitnějších mamografických center v Česku. Radiodiagnostické oddělení vede primářka Dana Kolmačková. „Abychom si status udrželi, musíme ročně vyšetřit minimálně pět tisíc pacientek. Loni jich bylo pět tisíc čtyři sta. Nedokážu říct, co stojí za našimi úspěchy. Prostě se jen snažíme pracovat kvalitně a hlídáme si výsledky," vylíčila primářka.

Těší ji, že ženy podobná vyšetření nepodceňují. „Jsou v tomto daleko zodpovědnější. Velkou roli hraje medializace problémů a lepší práce obvodních lékařů a gynekologů," podotkla Kolmačková.

Podle Ostré je základem boje s rakovinou prevence. „Každoročně pořádáme několik akcí, které mají na rizika upozorňovat. Jedná se například o Den melanomu, kdy zdarma vyšetřujeme mateřská znaménka, Světový den ledvin nebo Světový den bez tabáku," vyjmenovala mluvčí blanenské nemocnice.

Zapojují se i do Avon pochodu za zdravá prsa. „Minule jsem se jej nezúčastnila, protože jsem měla důležitější program. Jinak bych si to nenechala ujít. Sama chodím na preventivní prohlídky pravidelně a nabádám k tomu i své kamarádky," svěřila se třeba Hana Musilová z Blanska.

Vedení blanenské nemocnice chce jít v otázce prevence ještě dále. „Zatím nedokážu nic tvrdit s jistotou, ale uvažujeme, že bychom následovali Masarykův onkologický ústav a i u nás spustili Preventivní onkologický program. Jedná se o kompletní jednodenní spektrum vyšetření klienta," popsala Ostrá.

V Brně trvá vyšetření asi dvě hodiny a stojí mezi pěti a sedmi tisíci korun. „I u nás by za něj lidé platili, ale konkrétnější v této chvíli být nemůžu. Mapujeme naše možnosti a možná úskalí. Jestli všechno dopadne dobře, rádi bychom projekt spustili koncem letošního roku, možná už na podzim," oznámila Ostrá.

Nemocnice Blansko je součástí sítě Národního onkologického registru, jehož okresní správu převzala v polovině předloňského roku. „Stala se tak spádovou oblastí hlášení onkologických onemocnění pro celé Blanensko. Registr se mimo jiné stará o sběr dat, která využívá při zdravotnickém výzkumu. Ukazuje nárůst tohoto typu onemocnění. V Česku se jedná asi o osmdesát tisíc případů ročně," přiblížila smutná čísla Ostrá.

V boskovické nemocnici museli v říjnu roku 2012 onkologickou ambulanci zrušit. „Šlo o detašované pracoviště Masarykova onkologického ústavu. Starali se o něj převážně jeho zaměstnanci. Nakonec to pro ně přestalo být výhodné," vysvětlil náměstek pro léčebnou a preventivní péči boskovické nemocnice Vladimír Zemánek.

Tehdy to podle něj způsobilo pacientům dílčí komplikace. „Někteří byli objednaní dlouho dopředu a o zrušení ambulance se dozvěděli až na místě. Teď už je u nás ale v tomto smyslu klid, pacienti jezdí za vyšetřeními do Brna nebo i do Blanska," dodal Zemánek.