Dostat se autem až k chatě? Zapomeňte! Zahrádkáři musí vzít do ruky lopaty a vymletou cestu opravovat. Nadávají, že se o ni město nestará. To sice nechá nejhorší úseky občas vyspravit, ale na větší opravy nemá peníze. „Je to boj s věrnými mlýny. Před pár lety tady navezli štěrk a uválcovali to. Říkal jsem jim, že to bude po první bouřce splavené na autobusové točně na Písečné. Netrvalo dlouho a voda všechno spláchla. Naložili to na tatrovky a odvezli do háje," řekl jeden ze zahrádkářů. Představil se jako Aleš. Celé jméno zveřejnit nechtěl.

Chatu se zahrádkou má Ve Žlíbkách i blanenský důchodce Aleš Buřík. Na rozbitou cestu upozorňuje blanenské úředníky už delší dobu. „Letos už voda cestu vymlela asi třikrát. Abych se autem dostal až k chatě, musím vzít lopatu a nejhorší místa spravit. Město tady sice letos navezlo nějakou drť, co jim zbyla z opravy chodníků a silnic, ale to nepomůže. Voda všechno vymele a splaví o kus dál. Pak jsou tady hrby a velké rigoly," poznamenal Buřík.

Oba muži se shodli, že celý problém by mohly vyřešit odvodňovací žlaby. „Vím, že rozsáhlé úpravy by byly nákladné, ale třeba by pomohlo jen odvodnění a vyspádování. Prostě vodu někam odvést. Stylem, jakým se cesta opravovala do teď, to nikam nevede. Přitom tudy chodí i lidé do nedalekého lesa nebo rodiče s malými dětmi na procházky. S kočárkem je to ale problém. Je to škoda, protože je tady krásně," dodal Buřík.

Podle vedoucího blanenského odboru komunální údržby Petra Riznera však mají zahrádkáři v této části Blanska zatím smůlu. Město tam žádné rozsáhlé úpravy cesty v nejbližší době nechystá. „Letos jsme tam navezli drť a směs, co zbyla z opravy chodníků a silnic ve městě. Vysprávky v podobném rozsahu vidím i v nejbližší době. Na větší úpravy cesty nyní rozhodně žádné peníze v rozpočtu nejsou. O problému víme, ale na jeho vyřešení teď prostě nemáme prostředky," uvedl Rizner.

To, že by město v této lokalitě chtělo v dohledné době příjezdovou cestu do zahrádkářské kolonie opravit, vyloučil i šéf blanenského investičního odboru Marek Štefan. „Žádný projekt na opravu zmíněné cesty Ve Žlíbkách nemáme. Jen územní studii, která řeší celou přilehlou lokalitu," řekl Štefan.

Zahrádkářům vadí kromě rozbité cesty také to, že tam není žádný kontejner na odpad. „Město po mně chce zaplatit za svoz odpadu i na chatě. Poloviční částku než platím za byt. A jak se tam mám dostat autem, abych ho odvezl, když je cesta rozbitá a není tady žádný kontejner? Je to celé postavené na hlavu," diví se Aleš Buřík.

Podobně to vidí i další. „Za odpad platím za domácnost necelých šest stovek a za chatu se zahrádkou dalších téměř tři sta korun. Ale kam ho mám házet? Nejbližší kontejner je až několik set metrů v sídlišti Písečná. A tam na mě ještě kolikrát místní řvou, co to tam házím," řekl jeden ze zahrádkářů.