Hotovo má být nejpozději do čtyř let. „Přínos tohoto záměru vidím v oživení zmíněné lokality a propojení se Sportovním ostrovem. A také v lepší nabídce služeb a zboží ve městě, nejen pro místní, ale i pro lidi z okolí," uvedl starosta Blanska Ivo Polák. Lávku postaví ve své režii město. Kruhový objezd zaplatí investor.

Dvousetmilionový záměr společnosti a návrhy smluv s městem schválili na mimořádném jednání blanenští zastupitelé. Blansko investorovi pronajme a později prodá městské pozemky u řeky Svitavy. I s nájmem za ně má dostat přes třiatřicet milionů korun. Pro zvedlo ruku osmnáct z přítomných pětadvaceti zastupitelů. Proti byli tři opoziční zastupitelé z řad KSČM a hnutí ANO.

Jednoznačnému hlasování však předcházela bouřlivá diskuze. V ní vyjádřili obavy z nového centra místní podnikatelé, kteří mají strach o své obchody. Hlavně ve středu města. „Rád bych slyšel, zda jste jako zastupitelé zvážili, co bude s místními podnikateli, kteří se tady přes dvacet let o něco snaží. Že přibude sto nových pracovních míst, až se nové centrum postaví? To je sice pěkné, ale co místní živnostníci? Ti budou muset asi zavřít a propouštět. A střed města bude prázdný," řekl například podnikatel Antonín Žirovnický.

Upozornil, že počet zákazníků se po dostavbě nové nákupní zóny ve městě pravděpodobně nezvýší. „Myslím si, že tam budou z devadesáti procent zboží a služby, co už v Blansku máme. Navíc je nedaleko Kaufland. Další elektro, drogerie, lékárna a supermarket? To jako bude vše vedle sebe dvakrát?" divil se muž.

Za likvidační pro místní podnikatele ve středu města označil projekt také blanenský zastupitel a zároveň majitel obchodu s koly a lyžemi Radek Šinkora. Podle starosty Blanska jsou obavy místních podnikatelů v rovině spekulací.

Proti pronájmu a prodeji městských pozemků hlasoval blanenský zastupitel Pavel Matuška z hnutí ANO. Řekl, že v momentě, kdy město pozemky prodá, přijde o kontrolu nad daným územím. „Zastávám názor, že platí vlastnické právo. Pokud pozemky prodáme, ztrácíme kontrolu. Na výškovou budovu má město s investorem také smlouvy a jak to dopadlo. Domnívám se, že obchody obsadí obchodní řetězce a ne místní podnikatelé. Peníze tak z Blanska opět odtečou pryč. Je to cesta do pekel. Bude sto nových pracovních míst. Ale za jakou cenu?" řekl Matuška s tím, že město se mělo snažit o více variant využití lokality.

Druhý blanenský místostarosta Jaromír Roučka poznamenal, že podle územního plánu nemohou místo skleníků stát továrny ani byty. „Kdyby společnost Zera šla s dobou a hospodařila jako její konkurence, tak možná o novém nákupním centru ani nehlasujeme. Na městských pozemcích měli nehorázně nízký nájem a nic na ně natlačilo. Za odkup svých staveb přitom chtěli po městu patnáct milionů," dodal.

Jeden zájemce

Na nabídku Blanska na pronájem a prodej pozemků se podle vedení města ozvala dvakrát jen M. S. Blanenská. Jednou z podmínek bylo majetkové vypořádání se Zerou. Jednatel společnosti Zdeněk Přichystal uvedl, že v nové obchodní zóně budou obchody zaměřené na značkové oblečení a obuv. Chybět nemá ani prodejna nábytku, zahradní techniky a lékárna s drogerií. „Jednáme se zájemci. Není pravda, že upřednostňujeme jen obchodní řetězce a velké firmy. Budeme rádi i za místní podnikatele," řekl Přichystal. Dodal však, že prioritou jsou pro investora dlouhodobé nájemní smlouvy na deset let a bankovní záruky. Je tak otázkou, kdo z místních podnikatelů bude mít na to, aby se na Poříčí přesunul.

Velkou část plochy má navíc zabrat hypermarket, velký přibližně jako sousední Kaufland. Investor jedná s obchodním řetězcem Ahold, který provozuje síť marketů Albert. „Je to pro nás důležitý partner, ale my chceme prostor využít multifunkčně a nabídnout nakupujícím široký sortiment služeb. Když v Blansku chyběly prodejny se značkovým oblečením a botami, jezdili zákazníci do Brna. Nově nakoupí v Blansku. Nerozumím tomu, jak by nové obchody měly ohrozit místní podnikatele, když zde nebyly," diví se Přichystal.