Dráhy z mistrovství

Dráhy se na mistrovství světa používaly jen dva týdny, poté je dělníci sbalili a převezli do Blanska. Jejich montáž ale začala o něco málo později, než bylo původně v plánu. „Zdrželo se papírování, a tak se práce malinko posunuly. Prodleva je ale minimální a všechno bychom měli stihnout v termínu," uvedl jednatel Služeb Blansko Radek Snopek. Hotovo by tak mohlo být do poloviny srpna.

Modernizovanou kuželnu s automatickými počítadly a stavěči kuželek otevřeli Blanenští v srpnu 1995. Od té doby prošla hned několika opravami. Před šesti lety dostaly tamní dráhy nový litý saduritový povrch, před rokem pak pracovníci opravili rozběhovou plochu. Město původně uvažovalo, že staré dráhy opraví. „Aby dráhy splňovaly všechna nezbytná kritéria, stály by práce zhruba půldruhého milionu korun. A šlo by především o povrchové vylepšení, na které bychom se nemohli spolehnout do budoucna," popsal blanenský místostarosta Jiří Crha.

 Nové dráhy začali v pondělí pokládat dělníci v blanenské kuželně. Šest drah s deskovým povrchem nahradí původní hrací plochu starou šest let. Rekonstrukce za necelé tři miliony korun bude trvat přibližně dva týdny.

Zastupitelé se proto nakonec rozhodli pro zakoupení nových drah, jejichž cena je přibližně dvojnásobná. „Kvůli tomu, že už se na drahách hrálo, dostaneme na každou z nich slevu přibližně dvacet procent," uvedl Crha.

Původní dráhy z kuželny dělníci neodstraní. Místo toho na ně postaví dřevěnou konstrukci a na tu poté umístí nové dráhy. „Celkově se hrací plocha zvedne zhruba o dvanáct centimetrů, kvůli tomu budeme mít také novou rozběhovou plochu," popsal změny správce kuželny Jan Šmerda.

Úprav se dočká také hlediště, z kterého kuželkáři odeberou první dvě řady. „Místo nich postavíme zázemí pro hráče. Ti do teď sedávali v hledišti a neměli své stálé místo," uvedl Šmerda.

Kuželna bude nově také vybavena moderní elektronikou. Nespolehlivá počítadla stará téměř dvacet let nahradí nová. Vymění se také stavěče kuželek a nové budou i ovladače s dotykovými obrazovkami. „Každá dráha bude mít navíc svoji obrazovku, která bude zavěšená před hledištěm a na které budou diváci sledovat hod," řekl předseda blanenského kuželkářského klubu Petr Havíř.

Kvůli novému vybavení už nebude muset kuželkářský oddíl žádat o výjimku pro pořádání ligových soutěží. Tu potřeboval právě kvůli nedostatečnému technickému zázemí. „Reálně hrozilo, že by třeba ženy v první lize musely hostovat jinde a v Blansku se hrály jen nižší soutěže," řekl Havíř.

Dva týdny

Instalace nových drah potrvá zhruba dva týdny, drobné závěrečné úpravy pak možná zaberou další týden. „Plánujeme, že tréninky začnou zhruba v polovině srpna. Pro veřejnost potom kuželnu slavnostně otevřeme nejpozději třináctého září, kdy začíná ligová soutěž žen," dodal Havíř.

MARIE JAHODOVÁ