Hlavní tah bude v Blansku rozkopaný až příští rok na jaře. „Třeba u autobusového nádraží je silnice rozbitá hodně. Myslím si, že je to velká ostuda a pro město špatná vizitka. Tohle má být vstupní brána do Moravského krasu, kterou do Blanska přijíždějí turisté?" ptá se Jan Souček z blanenské části Klepačov.

Oprava páteřního tahu měla začít už letos na podzim. Řidiči však zatím kličkují mezi asfaltovými záplatami a čekají v dopravní špičce na ucpaných křižovatkách. „Nestihli jsme připravit kompletní projektovou dokumentaci pro výběrové řízení tak, aby se začalo stavět ještě letos. Protáhla se jednání s majiteli pozemků. V ulici Svitavská chce navíc Svazek vodovodů a kanalizací opravovat páteřní vodovod," vysvětlil zdržení Miloš Bažant, vedoucí blanenské pobočky Správy a údržby silnic Jihomoravského kra­je.

Nabídka veřejné zakázky už v těchto dnech visí na webových stránkách Jihomoravského kraje. „S pracemi se začne podle počasí zřejmě na přelomu března a dubna. Hotovo má být na podzim," dodal Miloš Bažant.

V režii kraje

Akce za vypsaných šestasedmdesát milionů bez daně je v režii kraje a částečně města Blanska. „Město zaplatí chodníky, veřejné osvětlení, přeložky sítí a opravu silnice od nového kruhového objezdu před hotelem Macocha k supermarketu. To vše zhruba za osmadvacet milionů korun," upřesnil Marek Štefan, vedoucí blanenského odboru investic a územního rozvoje. Zbytek zaplatí kraj. Většinu jeho nákladů však pokryjí dotace z evropských fondů.

Oprava průtahu je rozdělená do čtyř staveb, které se budou dělat postupně. Celkem se jedná o bezmála dvouapůlkilometrový úsek. Dělníci opraví silnici od supermarketu Kaufland po kruhový objezd u vlakové zastávky. Další úsek je od kruhového objezdu po autobusové nádraží. Třetí stavbou je pak nový kruhový objezd před hotelem Macocha. Silničáři opraví také silnici od nádraží po odbočku na Lažánky. „Kde se s opravami začne nejdřív, ještě není jasné. Objízdné trasy se teprve připravují. Jednáme s městem," dodal Bažant.

Původně se při opravách průtahu počítalo i se stavbou druhého kruhového objezdu v ulici Mlýnská. Naproti blanenským lázním. Lidé z domů poblíž současné křižovatky se však odvolali proti územnímu rozhodnutí. Mimo jiné se obávali prašnosti a výfukových plynů. A také toho, že stavba nové křižovatky naruší statiku jejich domů. Stavební povolení tak Blanenští v ruce zatím nemají. „Stavba tohoto kruhového objezdu je zatím odložená. Součástí opravy průtahu v příštím roce nebude," poznamenal Marek Štefan.

Druhý rondel ne

Podle Jana Součka, který tímto místem často projíždí, však nový rondel dopravní situaci před blanenskými lázněmi zlepší. „Doprava bude plynulejší. Z vedlejší silnice na hlavní se tady ve špičce nedá prakticky odbočit. To samé je na křižovatce u hotelu Macocha. Jenom ať je tam kruháč dostatečně široký. Ten před vlakovou zastávkou je katastrofa. Je malý a místo toho, aby pomohl, tak ve špičce dopravu spíš zašpuntuje. Nechápu, proč jej neudělali větší," řekl muž z Klepačova.