Tak v současnosti vypadá rekreační areál Palava s přehradou v Blansku. „Přehrada je na pěkném a dostupném místě. Ale je tady dost věcí, které by mohlo město vylepšit. Třeba opravit minigolfový areál, který je ve velmi špatném stavu. Dětské hřiště tady není sice dlouho, ale určitě by šlo doplnit dalšími herními prvky," myslí si například Marie Plisková z Blanska.

Zchátralý minigolf

Blanenští před sedmi lety přehradu vypustili a nechali odbahnit. Okraje břehů zpevnili betonem, opravili zábradlí a vstupy do vody. To vše za zhruba deset milionů. Asi polovinu nákladů tehdy pokryly dotace z evropských fondů. Další větší investice však zatím neplánují. Alespoň ne letos. „V programovém prohlášení máme bod, že chceme zázemí u přehrady zlepšit. Letos však dostaly přednost větší akce, jako například oprava průtahu městem. Jedna z věcí, o které se určitě budeme bavit, je minigolfové hřiště, které má už svá nejlepší léta dávno za sebou," řekl blanenský místostarosta Jiří Crha. Minigolfové hřiště zatím bude otevřené bez velkých oprav dál.

Podle Radka Snopka, šéfa městské společnosti Služby Blansko, která rekreační areál spravuje, počítají Blanenští letos jen s běžnou údržbou. „Z dětského hřiště jsme odvezli kolotoč a houpačky, které už nebyly bezpečné. Další herní prvky tam zatím montovat nebudeme. Letos počítáme jen s běžnou údržbou," doplnil Snopek.

Nová fasáda?

Některým místním se nelíbí posprejovaná budova sprch a toalet, které jsou součástí stánku s občerstvením. „Na opravu fasády nemáme peníze. Dáme to jako návrh do rozpočtu na příští rok. Jestli náš požadavek projde, nemůžu v tuto chvíli předjímat," řekl Snopek.

Zároveň dodal, že veřejné sprchy vedle toalet zůstanou zavřené stejně jako v předchozích letech. „O jejich provoz stejně mezi lidmi nebyl zájem," poznamenal.

Dalším lidem vadí, že v bezprostřední blízkosti přehrady je několik opuštěných zchátralých budov, kde v minulosti fungovaly restaurace Myslivna a Stodola. Ty jsou však nyní vyklizené. Poslední provozovatel je opustil loni na podzim. Objekt patří boskovické Jednotě. „Prostory stále nabízíme k pronájmu, ale zatím bezúspěšně. Do opravy budov nemůžeme investovat, protože o ně v restituci už před řadou let požádala rodina Salmů. A stále to není vyřešené," řekl předseda představenstva společnosti Jednota Boskovice František Lžičař.

Přehradu na potoce Palava začali Blanenští stavět koncem šedesátých let minulého století. Hotová byla v roce 1971. Kolem vody vznikly travnaté pláže a jedna písečná. O sedm let později tam přibyl ještě minigolf se zázemím a další rok i lyžařský vlek. V osmdesátých letech Blanenští odhadovali hodnotu díla na víc jak dvacet milionů korun československých.