Strom by měl být do výšky deseti metrů. „Jaký to bude druh, je v podstatě jedno. Hlavně, aby byl pěkný a byl to jehličnan," řekl Milan Vítek z komunálního odboru blanenské radnice. V minulých letech blanenské náměstí nejčastěji zdobily stříbrné smrky.

Zájemci se mohou radnici ozvat telefonicky nebo e-
-mailem. Pracovníci komunálního odboru se pak na strom zajedou podívat. „Hlavním kritériem je, aby byl strom rovný a hlavně dobře dostupný. Je důležité, aby nebylo nikde v dosahu elektrické vedení, které by k němu znepřístupňovalo cestu," dodal Vítek s tím, že zajistí i jeho uříznutí a odvoz.

Zatím se nikdy nestalo, že by městu strom nikdo nenabídl. I když většinou přijde jen jedna nabídka. Pokud by se jich sešlo více, není vyloučené hlasování obyvatel Blanska. Aby sami rozhodli, který na náměstí jako ozdobu chtějí.

Vánoční stromy lidé berou vážně. „Bydlím sice v Brně, ale vždycky se mi více líbí vánoční strom v Blansku. I když je pravda, že je těžké si někdy vybrat. Každá barevná kombinace baněk a dalších ozdob strom ozdobí úplně jinak a originálně. Na strom se už nesmírně těším. Je to pro mě nepostradatelný a překrásný symbol Vánoc a vánočního času stráveného s rodinou," sdělila Klára Obrová.

SIMONA FEILHAUER