Zatímco dosud se o změně provozovatele barů jen mluvilo, teď je to oficiální. Společnost Blue Fun měla totiž na bary monopol. Protože to některým pořadatelům kulturních akcí vadilo, vedení kulturního střediska se to rozhodlo změnit. „Chceme nastavit nové podmínky pronájmu tak, aby jedna společnost neměla dominantní postavení při organizování akcí. A pořadatelé měli ve větší míře možnost bary využívat a dosáhnout odpovídajícího zisku. Společnost Blue Fun bude mít tříměsíční výpovědní lhůtu. Zda bude provozovatel jen jeden nebo jich bude více, bude záležet na nabídkách konkrétních zájemců," sdělil vedoucí blanenského kina Pavel Langr. Ten nyní zastupuje ředitele kulturního střediska Jaroslava Jeřábka, který je dlouhodobě v pracovní neschopnosti.

Do výběrového řízení se chce přihlásit například provozovatel restaurace Myslivna Petr Skoupý. „Myslím, že to zkusíme. Na provozování barů máme potřebné zkušenosti. Mohli bychom to spojit i s nabídkou občerstvení a pořádáním kulturních akcí," uvedl Skoupý.

Být provozovatelem barů by se líbilo i jednomu z vedoucích Vinotéky U Myšky Adamu Vaněrkovi. „V Blansku již máme dobré jméno. Byla by to i dobrá prezentace vinoték na akcích spojených s vínem. Třeba na plesech," sdělil Vaněrka. Myšlenka naopak neláká například provozovatele restaurace U Štěpánků Petra Popelku. „Mám dost starostí se svou hospodou," uvedl Popelka.

Blue Fun? Chtějí pokračovat

Společnost Blue Fun však chce bary i nadále provozovat. Její spolumajitel Libor Nezval proto také pošle do kulturního střediska svůj podnikatelský záměr. „Bary mám v pronájmu nejméně osm let a této práci jsem věnoval spoustu energie a času. Postupně jsme rozšířili sortiment a zvýšili úroveň obsluhy. Zlepšila se i vybavenost barů. Když jsme je začali provozovat, byly tam jen zastaralé skleničky. Třeba s nápisem Křemílek a Vochomůrka," řekl Nezval.

Změnou provozovatele se podle něj Blansko vrátí nejméně o pět let zpátky. Protože než se naučí a zabezpečí všechno potřebné, bude to trvat dlouho. „Nakoupili jsme například jednotné sklo pro všechny typy skleniček a máme i přenosné pressovače. Bohužel když jsme začali pořádat také kulturní akce, obrátilo se to proti nám. Třeba když jsem zorganizoval vinný festival, někteří mě obviňovali, že se motám do něčeho, co už tady je. Začala se vytahovat špína," míní Nezval.

Například od jedenácti pořadatelů plesů, které se letos v Dělnickém domě konaly, vzešlo podle něj osm spokojených reakcí. „Tvrdili, že jsou s podmínkami spokojení a že si nechtějí dělat občerstvení sami. Mám to doložené i písemně. Další tři řekli, že je jim to jedno. Podle smlouvy jsem navíc ani bary nemohl pronajímat třetí osobě," upřesnil Nezval.

Přesto se ale našli pořadatelé akcí, kteří s podmínkami v Dělnickém domě nesouhlasili. Jako například organizátor rockového plesu Martin Müller. Dříve prestižní blanenská akce se proto již pět let koná v Rájci-
Jestřebí.

Pokud se ale podmínky provozování barů změní, v příštím roce se ples do Dělnického domu vrátí. Rockeři se na něj podle Müllera mohou těšit první březnovou sobotu. „Podmínky byly celkově špatně nastavené. Městu jsme museli platit nejen za nájem, ale také třeba desetiprocentní poplatek ze vstupného. A nemohli jsme využívat bary, které tvoří jeden z největších výdělků. To se nám nevyplatilo. Nemám nic proti panu Nezvalovi. Jde mi jen o to, abych si mohl na barech vydělat, když už zaplatím městu peníze," řekl Müller.