Sedm hodin večer a festival je v plném proudu. Z pódia se právě linou jazzové skladby v podání LP Dua. Na kytaru hraje blanenský rodák a jazzový virtuos Martin Lauder a na kontrabas Jarda Panuš. Před nimi už vystoupila vokální boskovicko letovická formace Spirit Girls, boskovičtí folkaři Na větvi a blanenská folkovo jazzová skupina Šnek a spol. „Je to pohodový večer plný hudby. Bavím se. Nejvíc se mi zatím líbilo vystoupení Šneka a spol. Hráli výborně," hlásí jeden z diváků blanenského festivalu Ondřej Henek.

V publiku sedí také Iva Šebková se dvěma dcerami. Dvojčaty Kristýnou a Kateřinou. Přišly si poslechnout svého bratra Martina, který hrál na trombón právě se Šnekem a spol. „Jo. Dobrý to bylo. Brácha troubil dobře," usmála se osmiletá Kristýna Šebková. Ta se začíná od září učit hrát na bubny.

Rapová show

Jazzmany vystřídali rapeři Joe Poem a Max. Josef Dvořák alias Poem a Max Víťa Pořízek. „Plný rytmu je nejen jazz ale také rap. Věřím, že se bude i tančit. Pojďte všichni pod pódium. Neseďte tam vzadu a pojďte sem blíž za námi," uvádí vystoupení dvou blanenských mladíků pořadatel festivalu Aleš „Šnek" Bláha.

Rapery sice nejprve zbrzdí problémy s mikrofony. Menší zdržení je však nerozhodí. Improvizují a pod pódiem baví skupinku dětí a studentů. „Máme trošku jiný styl než ti před náma. Taky jsem jinak oblečení. Tak doufám, že nevypadáme jako šašci," směje se do mikrofonu Max a společně s parťákem Joem dostávají brzo diváky do tempa. „Ruce nahoru jako závoru, uděláme podporu!" rapují mladíci.

FESTkaŤÁK dával dohromady Aleš „Šnek" Bláha společně s blanenskými skauty a farníky. „Bylo to trošku narychlo a festival jsme ani nestihli pořádně zpropagovat. Lidi si sem cestu našli, i když jich nebylo moc. Ale to nevadí. Super, že dorazily celé rodiny i s dětmi. Zatím je to takový nultý, pokusný ročník, uvidíme, co se nám podaří příští rok. Chtěli jsme navázat na folkové festivaly, které se tady pořádaly. Naposledy asi před deseti lety," poznamenal Šnek.

Nejen hudba

Podle něj chtějí dát pořadatelé příští rok na festivalu šanci zejména začínajícím umělcům z Blanska a okolí. Nejen hudebníkům ale třeba i tanečníkům. „Mladých talentovaných hudebníků je v Blansku dost. Myslím, že budou rádi za možnost vystoupit před publikem. Rádi bychom, aby festival nebyl jen o hudbě," dodal Šnek.

Po rapovém nášupu nastoupila legendární blanenská rocková formace U Lumíra a závěr festivalu patřil funk rockové partě Time Off z Lanškrouna.