Ředitelské křeslo na příštích šest let zůstává řediteli základní školy TGM na ulici Rodkovského Pavlu Nezvalovi i jeho kolegovi ze Dvorské Dušanu Krumniklovi. Před konkursem přitom na Krumniklův způsob práce přišel kritický dopis adresovaný redakci Blanenského deníku Rovnost, radnici i dalším organizacím, a dostal se až na Českou školní inspekci. Ta však nic závažného nenašla. „Ať si říká, kdo chce, co chce, pan ředitel křeslo obhájil. Bylo to zvláštně načasované, že dopis přišel právě před konkurzy, můžeme to proto brát tak, že jej dotyčná osoba možná chtěla poškodit," myslí si starosta Blanska Lubomír Toufar (ČSSD).

Do konkurzu na ředitele základní školy Salmova se přihlásili dva lidé. Jeden z nich, současný ředitel základky v Jedovnicích Michal Souček, však nakonec z konkurzu odstoupil a křeslo zůstalo stávající ředitelce Evě Kadrmasové.

Zato o ředitelský post na základní škole Erbenova stálo hned pět uchazečů. Místo nakonec získala tamní učitelka Simona Poláková a porazila tak současnou ředitelku Věru Gottwaldovou, která se do konkurzu rovněž hlásila. „Komise navrhla v podstatě všechny uchazeče o vedení školy Salmova jako vhodné, ale určila pořadí, ve kterém paní Poláková byla první," upřesnil místostarosta města Jiří Crha, který má oblast školství ve městě na starosti.

Někteří lidé, jejichž reakce přišly anonymně i na adresu Blanenského deníku Rovnost, vidí ale problém v tom, že Poláková je manželka zastupitele města a zároveň náměstka jihomoravského hejtmana Ivo Poláka (ČSSD). Ten je navíc i předsedou tamní školní rady. Výběr uchazečky proto považují za střet zájmů. To ale blanenský starosta jako Polákův stranický kolega popírá. „Schválně jsem nechtěl být v komisi pro výběr ředitele na Erbenovu, aby to nebylo zaujaté. V komisi byl za město místostarosta Jaromír Roučka, který nepatří do žádné politické strany, takže je naprosto nezávislý. Výběr obhajoval s tím, že paní Poláková byla zkrátka nejlepší," tvrdí Toufar.

Vyrovnané výkony

To potvrdil i další člen komise, ředitel základní školy v Lysicích Zdeněk Burýšek. „Už jsem byl u několika konkurzů a nestává se vždy, že by byly všechny výkony tak vyrovnané, jako tomu bylo v tomto případě. Všech pět uchazečů se na to místo hodilo, takže o pořadí rozhodovaly jen počty hlasů. Nebyl tam ani náznak zvýhodnění," ujistil Burýšek.

Město vypsalo konkurzy i na vedení čtyř z pěti blanenských mateřských školek, jejichž ředitelky byly ve funkci déle než šest let. „Ve třech školkách zůstávají dosavadní ředitelky. V mateřské škole na Rodkovského končí současná paní ředitelka, která už je v důchodovém věku a už se ani do konkurzu nehlásila. Nahradí ji tamní učitelka Jana Mašátová," dodal Crha.

Starosta Toufar konkurzy vítá. „V čele blanenských školských zařízení jsou lidé na pravém místě. Dosud ale byli neodvolatelní, takhle po šesti letech musí přemýšlet o dalším směřování školy v koncepci nebo se třeba přihlásit jinam," dodal.