V blanenském referendu budou lidé rozhodovat o tom, jak město v budoucnu naloží s hotelem Dukla. Ten stojí na blanenském náměstí Republiky. Hlasovací lístky k referendu dostanou lidé až přímo ve volební místnosti. Na nich bude stát otázka: „Souhlasíte s tím, aby město Blansko provedlo na své náklady odstranění hotelu Dukla v Blansku na náměstí Republiky a následně vhodnou formou zajistilo revitalizaci takto vzniklého prostranství?" Pokud se většina hlasujících přikloní k odstranění budovy, mělo by tak vedení města učinit v příštím roce.

Referendum dnes a zítra čeká také Černou Horu. Tam o jeho vyhlášení usilovala především občanská aktivita Naše voda. Podle ní by totiž městys měl vystoupit ze Svazku vodovodů a kanalizací, protože kvůli členství ve svazku mají v Černé Hoře příliš drahou vodu. „Za vodné a stočné platíme téměř devadesát korun za kubík. To je nejvyšší cena v regionu. Například Lysičtí platí za kubík vody sedmapadesát korun, Ráječtí šestapadesát korun," vysvětlil v minulosti člen aktivity Vlastimil Polínek. I v Černé Hoře dostanou lidé hlasovací lístky do referenda až ve volebních místnostech. Lidé budou odpovídat na otázku: „Souhlasíte s tím, aby městys Černá Hora vystoupil ze Svazku vodovodů a kanalizací?"

K platnému rozhodnutí v referendu je zapotřebí, aby se ho zúčastnilo pětatřicet procent všech oprávněných voličů, a to jak v Blansku, tak v Černé Hoře.