Dům zahrádkářů začali Blanenští stavět v roce 1978. „Tehdy to bylo na žádost městského národního výboru, který chtěl, aby zahrádkáři vyšli vstříc blanenským občanům a zajistili pro ně možnost moštování, vaření povidel a také sušení ovoce," přiblížil předseda Základní organizace Českého svazu zahrádkářů Blansko Rudolf Kunc s tím, že materiál i pozemek na stavbu domu poskytlo město. „Veškeré práce ale dělali zahrádkáři zadarmo formou brigády v akci Z. Odpracovali tady tehdy desetitisíce hodin," popsal Kunc.

Budovu se podařilo dokončit v roce 1985. „Tehdy zahrádkáři podle vyhlášky měli po desetiletém užívání dům dostat do svého vlastnictví. Přišel ale rok 1989 a najednou bylo všechno jinak," nastínil začátek současných problémů předseda blanenské základní organizace.

Nyní mají zahrádkáři budovu v bezplatné výpůjčce. „Dům stále není náš a my do něj přesto musíme investovat svoje peníze. Museli jsme například nechat opravit střechu za sto osmdesát tisíc korun, dům vytápíme, pravidelně necháváme dělat revize kotlů, komína a další věci," vysvětlil Kunc.

Neví, co bude dál

Smlouva o bezplatné výpůjčce domu navíc zahrádkářům končí k poslednímu prosinci tohoto roku. „A my zatím stále nevíme, co bude dál. V roce 2007 nám bylo sděleno, že se o dům musíme přihlásit. My jsme se o něj hlásili a nic se nestalo. Dozvěděli jsme se také, že až vyprší současná smlouva, budeme buď muset platit nájem, nebo si dům koupit. Odhadovaná cena nájmu před pěti lety byla sto padesát tisíc korun za rok a kupní cena domu tři a půl milionu korun. Od té doby to určitě bude víc. Ale kolik, to nevíme," řekl Kunc.

To, že bude zahrádkářům dům nabídnut ke koupi či k pronájmu, potvrdil i Ivo Popelka z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. „Jelikož blanenský svaz zahrádkářů nesplňuje podmínky pro bezúplatný převod majetku a rovněž ani podmínky pro přenechání majetku do dalšího bezúplatného užívání, nabídne mu úřad uzavření nájemní smlouvy, případně odkoupení majetku. O konkrétním způsobu naložení s majetkem úřad rozhodne až po prvním lednu příštího roku," uvedl Popelka.

Na nájem či odkoupení v odhadované výši ale nemají blanenští zahrádkáři peníze. „Ročně vyděláme kolem třiceti tisíc korun a musíme mít vyrovnaný rozpočet. Jsme nezisková organizace," řekl Kunc.

Podle něj tak hrozí, že po desítkách let blanenský svaz zahrádkářů zanikne. „Neměli bychom totiž kam jít," podotkl.

O situaci zahrádkáři informovali vedení města. „Byl jsem pozvaný i na výroční schůzi zahrádkářů. Bohužel zatím neznám podrobnosti toho, jak bude chtít Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových s domem naložit a ani za jakých podmínek. Přislíbil jsem svazu pomoc, budeme se snažit zahrádkářům vyjít maximálně vstříc. Pomoc města se ale bude odvíjet až od konkrétních požadavků, jaké úřad předloží," vysvětlil starosta Blanska Ivo Polák.