Na problém, který se tam opakuje každý rok několikrát, nedávno upozornil Blanenský deník Rovnost. „Cestu jsme už letos opravovali, ale ještě do konce roku tam nějaké úpravy uděláme. Navezeme na nejrozbitější místa pevnější drť, co zbude například z oprav chodníků ve městě a voda ji hned tak nespláchne. Na velké opravy ale nemáme peníze. Je to okrajová část města, kde navíc není velký pohyb lidí ani aut. Spíš půjde o údržbu v takové míře, aby cesta byla sjízdná," reagoval na stížnosti zahrádkářů vedoucí blanenského odboru komunální údržby Petr Rizner.

Podle jednoho z chatařů Aleše Buříka však nejsou žádné nákladné úpravy potřeba. Spíš pravidelná údržba cesty. „Není potřeba, aby se tam něco ve velkém naváželo a upravovalo. Cestu je potřeba porovnat dvakrát třikrát za rok po vydatné bouřce. To přece není otázka statisíců. Naposledy to město udělalo pořádně tak před třemi lety. Další rok se na to vykašlali úplně. Pak se navezla na část cesty nějaká asfaltová drť a letos se spravila asi jen půlka polňačky. Je to ale jen takové flikování, které dlouho nevydrží, a první větší déšť to všechno spláchne pryč. Přitom by stačilo cestu vyspádovat na nedaleké pole," myslí si blanenský důchodce. Dodal, že přístupovou cestu si tak chataři a zahrádkáři opravují svépomocí.

„Letos se nebudou ve městě dělat schody k zámku ani kavárna v parku na místě bývalého hotelu Dukla. Peníze v rozpočtu by se podle mě určitě našly. Ale městu je nějaká zahrádkářská kolonie ukradená. Je to na periferii. Už na to radnici upozorňujeme delší dobu, ale je to asi marný boj. Sto naštvaných lidí zřejmě nikoho moc nezajímá," poznamenal Aleš Buřík.

To, že by město v této lokalitě chtělo v dohledné době příjezdovou cestu do zahrádkářské kolonie opravit ve větším rozsahu, vyloučil i šéf blanenského investičního odboru Marek Štefan. „Žádný projekt na opravu zmíněné cesty ve Žlíbkách nemáme. Jen územní studii, která řeší celou přilehlou lokalitu," upřesnil Štefan.

PŘIBUDE KONTEJNER?

Zahrádkářům vadí kromě rozbité cesty také to, že tam není žádný kontejner na odpadky. „Město po mně chce zaplatit za svoz odpadu i na chatě. Poloviční částku, než platím za byt. A jak se tam mám dostat autem, abych odpadky odvezl, když je cesta k chatě rozbitá a není tady žádný kontejner? Je to celé postavené na hlavu," diví se Aleš Buřík.

Podobně to vidí i další. „Za odpad platím za domácnost necelých šest stovek a za chatu se zahrádkou dalších téměř tři sta korun. Ale kam ho mám házet? Nejbližší kontejner je až několik set metrů v sídlišti Písečná. A tam na mě ještě kolikrát místní řvou, co to tam házím za smetí," řekl jeden ze zahrádkářů, který nechtěl zveřejnit své jméno.

Podle blanenského úředníka Petra Riznera si však přímo na úřadě na chybějící kontejner v této lokalitě dosud nikdo nestěžoval. „Jak máme podobný problém vyřešit, když o něm prostě nevíme? To, že tam zahrádkářům chybí kontejner, slyším poprvé," dodal Rizner.