1. FÉROVÁ SNÍDANĚ

Kdy? Sobota, 10.00
Kde? Blansko, farní dvůr

Férová snídaně. Podávat se budou dobroty, které návštěvníci happeningu sami připraví z fairtradových potravin a potravin od místních výrobců. „Letos se v Blansku bude férově snídat na farním dvoře na Starém Blansku. Akce se koná za každého počasí. K dispozici je zastřešená veranda. Začínáme v deset hodin ráno," uvedla organizátorka Pavlína Komínková.

Férová snídaně se koná počtvrté a opět propojí fair trade s lokálními produkty. Ve stejný den a ve stejný čas se na desítkách míst po celé republice sejdou na pikniku stovky lidí. Společně posnídají na veřejném místě, aby vyjádřili podporu fair trade produktům. Fair trade je způsob obchodu, který dává drobným pěstitelům, řemeslníkům i zaměstnancům ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek.

Pokud si člověk koupí fairtradový výrobek, upřednostní produkt, za nímž nestojí zneužívání dětské práce, nelidské pracovní podmínky či devastace životního prostředí. „Návštěvníci pikniku můžou upéct třeba bábovku z fairtraidového kakaa a cukru, medu od místního včelaře a vajíček od souseda. A k tomu si uvařit do termosky fairtradový čaj nebo kávu. Někdo loni upekl kváskový chleba a přinesl vajíčkovou pomazánku. Kdo nemá čas, může posnídat třeba chleba s jahodovou marmeládou z vlastní zahrádky nebo sýrem od farmáře," dodala Komínková. Ve výbavě příchozích by neměly chybět hrníčky, talířky, nože, lžičky a deka.

Pořadatelé zpestří blanenskou férovou snídani hrou na hudební nástroje z Guatemaly a kvízem. Pro děti připraví hry a omalovánky.

2. OTEVŘENÍ BÝČÍ SKÁLY

Kdy? Sobota, neděle, 9 až 16.00
Kde? Býčí skála

Tajuplná jeskyně Býčí skála u Křtin se turistům otevírá jen na tři víkendy v roce. Možnost prohlédnout si její prostory se zasvěceným výkladem jeskyňářů mají zájemci již tuto sobotu a neděli a pak další dva následující víkendy.

„Jeskyně není běžně přístupná, slouží jako výzkumné pracoviště jeskyňářů. Chceme ale lidem umožnit, aby se tam občas podívali, a zároveň je seznámit s výsledky naší práce. Proto ve spolupráci se Správou chráněné krajinné oblasti Moravský kras pořádáme vždycky tři víkendy v květnu dny otevřených dveří," uvedl předseda základní organizace České speleologické společnosti Býčí skála Jiří Svozil.

Jeskyni si o sobotách i nedělích bude možné prohlédnout v době od devíti hodin do čtyř odpoledne. Vstupy jsou naplánované každou půlhodinu. Prohlídka trvá hodinu a půl.

3. JUNÁCKÁ STEZKA

Kdy? Sobota, 9.45
Kde? Šebetov, zámecký park

Skautské středisko Boskovice a oddíl Akéla Šebetov zvou děti na junáckou stezku. Ta startuje v sobotu ve tři čtvrtě na deset v zámeckém parku v Šebetově. Družiny na trase čekají různé úkoly a výzvy. Zúčastnit se mohou malé světlušky a vlčata, skauti a skautky i rodiny s dětmi. Trasa je dlouhá pět kilometrů. Stezka končí na faře v Knínicích. Počítá se i s opékáním párků.

4. NÁRODOPISNÝ VEČER

Kdy? Sobota, 17.00
Kde? Blansko, dělnický dům

Folklórní večer plný hudby, tance a oslav čeká na ty, kdo v sobotu v podvečer zavítají do Dělnického domu v Blansku. Blanenská soukromá základní umělecká škola tam pořádá národopisný večer. Průřez svou tvorbou představí soubor Drahan, který letos slaví čtyřicet let činnosti, a Drahánek, jenž si v tomto roce připomíná pětatřicáté výročí založení.

5. BOŽSKÁ SHOW

Kdy? Neděle, 14.00 a 17.00
Kde? Letovice, zámecká jízdárna

Už šestou velkou show pořádá v neděli Základní umělecká škola Letovice. Snová božská show plná hudby a zpěvu v podání velkého dechového orchestru se uskuteční hned dvakrát ve dvě a pak v pět hodin odpoledne v letovické zámecké jízdárně.