Galerie se svými dílnami přidává k oslavám svátku svatého Martina už čtvrtým rokem. „Už předtím se tu ale pořádaly výstavy s tematikou svatého Martina," řekla vedoucí Galerie města Blanska Olga Fryčová Hořavová.

Letos tvořivé dílny pro děti i dospělé zájemce začaly v úterý jedenáctého listopadu a potrvají do čtrnáctého listopadu. „Dílny jsou určené jak pro školní a jiné kolektivy, tak pro veřejnost. Termíny pro veřejnost jsou ve středu a ve čtvrtek od tří do pěti hodin odpoledne. Jednu tvořivou dílnu uspořádáme i ve spolupráci se Senior centrem Blansko, takže zúčastnit se mohou i starší lidé," uvedla vedoucí galerie.

Účastníci dílen si vyrobí zdobenou svíčku, lampion a rytířskou helmu. Svíčka symbolizuje ubývání denního světla a tepla v těchto dnech a také to, že svatý Martin vnesl svými činy světlo do životů těch, kterým pomohl. Rytířskou helmou si účastníci připomenou to, že Martin byl římským vojákem a lampion si mohou vzít do lampionového průvodu k blanenskému kostelu svatého Martina.

Hlavní program vypukne v pátek. Začne v jednu hodinu odpoledne takzvaně medovými prohlídkami věže kostela. Medové jsou nazvané podle medoviny a medovo-perníkového čaje, který se při prohlídkách bude podávat. Následovat budou například noční prohlídky věže kostela a také svatomartinský bar ve dvoře fary.

Sobotní program začne v devět hodin dopoledne, kdy budou až do pěti odpoledne pokračovat medové prohlídky věže kostela. V deset hodin se mohou zájemci těšit na komentovanou prohlídku Blanska s názvem Blansko známé i neznámé. Sraz účastníků bude u blanenské informační kanceláře na Rožmitálově ulici.

Na své si v sobotu přijdou i děti. „Pořádáme už šestý ročník pochodu světýlek ke kostelu svatého Martina. Sraz máme ve tři čtvrtě na pět odpoledne a v pět hodin vycházíme průvodem od Centra PRO z ulice Sladkovského. Cesta pochodu povede přes základní uměleckou školu, náměstí Svobody, kolem aquaparku, přes most a cyklostezku a potom ke kostelu," popsala Petra Veselá z Klubu Ratolest, který pochod pořádá.

Na farním dvoře pak účastníky pochodu čeká příjezd a přivítání svatého Martina a další aktivity.

V neděli se v devět hodin ráno otevře řemeslný jarmark v blanenském zámeckém parku. V jedenáct hodin do ulic města vyjde historický průvod od kostela svatého Martina do zámeckého parku. V průvodu nebude chybět Martin na bílém koni a letos ani svatá Kateřina, která je patronkou partnerského města Blanska, italského Scandiana. Účastníky čeká i kulturní program. „Jeho součástí bude například historická módní přehlídka, jezdecká show, pásmo písní a tanců souborů Drahan a Drahánek a sváteční podvečer v parku zakončíme ohňostrojem," uvedl Jiří Kučera z blanenského městského úřadu s tím, že Vítání svatého Martina je největší podobnou akcí v Blansku. „Účastní se ho dohromady zhruba osm až deset tisíc lidí," dodal.

Pro zvětšení klikněte.

PRO ZVĚTŠENÍ KLIKNĚTE.