Ovšem pokud tento záměr schválí prosincové zastupitelstvo. Poté může město nabídnout plochu téměř osmi tisíc metrů čtverečních včetně hotelu Dukla developerům. Na základě jejich vizí Blanenští studii zpracují a rozhodnou se, jak se centrum města v budoucnu změní. „Oslovíme investory s tím, abychom měli v budoucnu reprezentativní střed města. Samozřejmě to neznamená, že se zbourá hotel Dukla a místo něj se jen vysázejí růže. V centru města chceme lidem nabídnout obchody a služby. Vše záleží na zájmu a návrzích developerů. Musejí však být reálné a investoři je musejí finančně utáhnout. Město na takto rozsáhlé úpravy v současnosti nemá," uvedl starosta Blanska Lubomír Toufar s tím, že do odkoupení Dukly už město vložilo nemalé peníze.

Toufar si je zároveň vědom toho, že současným středem města se Blansko rozhodně chlubit nemůže. Místním zejména vadí zchátralý hotel Dukla. „Nejlepší pro město Blansko a okolí by byl bagr a buldozer. Vím, že ne tak pro nájemníky Dukly. Ale nikde nic horšího, hnusnějšího, odpornějšího ve středu města nemají," píše na webu Blanenského Deníku Rovnost diskutující pod jménem Vlasta.

Podle Toufara právě Dukla a nevyjasněné soudní spory o její vlastnictví, které se táhly od devadesátých let, brzdily plány vedení města. Duklu však město loni v září koupilo v dražbě za třicet milionů pět set tisíc korun. Nyní ji pronajímá. „Teprve po koupi Dukly s ní můžeme něco dělat a bavit se o přestavbách v centru města. Samozřejmě ve hře je nyní i varianta zbourání Dukly a stavba například polyfunkčního domu s obchody a službami, kterou si já osobně dokážu představit. Ale také rekonstrukce či kompletní přestavba Dukly. Zatím jsou to jen plány. Záleží na tom, s čím přijdou investoři a také jak se k případným úpravám středu města postaví sami Blanenští," dodal Toufar.

Blanenští chtějí investorům nabídnout téměř osm tisíc metrů čtverečních městských pozemků ve středu města. Ty jsou ohraničeny ulicemi Seifertova, Rožmitálova a náměstím Republiky. „Jedná se o prostor hotelu Dukla, jeho okolí a blízká parkoviště. Plocha by měla končit zhruba v místech, kde se nyní pořádají farmářské trhy. Dál ve směru k městskému úřadu se totiž i do budoucna počítá s pořádáním kulturních akcí," poznamenal blanenský místostarosta Jaromír Roučka.

Podle starosty Toufara městu pro tyto akce chybí odpovídající zázemí v případě nepříznivého počasí. „Tyto prostory by mohly být třeba právě ve zmíněném polyfunkčním domě. Pokud by s takovou variantou investor přišel, samozřejmě by to pro město bylo zajímavé. Každopádně je to vše na delší dobu. Návrhy investorů nebudeme mít na stole za měsíc," uzavřel blanenský starosta.