Na vylepšení sídliště Sever se měli podílet i lidé, kteří tam žijí. Proto jim ve schránce přistála anketa s dotazy. „V anketě jsme odpovídali na otázky, co se nám v sídlišti líbí a co ne. Netušili jsme ale, že chtějí střed sídliště, kde chodí nejvíc lidí, zprůjezdnit oběma směry. Přišli bychom tak o bezpečnost, klid a pohodu bydlení, a to zejména v části před bytovým domem Dvorská 34, kde všichni bydlící a zejména děti vstoupí přímo do silnice,“ namítl Patrik Ág, který také petici podepsal.

Jak je zobrazeno ve studii, auta by měla projíždět za obchodním střediskem a pak dál po cestě, která vede rovnoběžně s ulicí Absolonovou. Nespokojení lidé nesouhlasí ještě se stavbou dalších parkovacích stání. Ty by měly vzniknout přímo před jejich domy. „V sídlišti bydlím už třicet let a výrazné problémy s parkováním jsem tu nezaznamenal, zvlášť poté, co nechalo vedení města postavit parkoviště u hřbitova,“ pokračoval Ág.

Blanenští v petici řekli ne také novým lavičkám. Ty by podle studie měly stát přímo pod okny domů. „ S užíváním takto umístěných laviček mají zkušenosti třeba lidé z Dvorské 36. Hluku, rušení nočního klidu a stálému nepořádku udělalo konec až odstranění lavičky, což bylo možné, protože ji vlastnili obyvatelé zmíněného domu,“ přiblížil Ág.

Tuto středu se lidé ze Severu sešli s projektantem a dalšími odborníky. Podle Marka Štefana z odboru investic chtěla většina přítomných lidí řešit plánované zprůjezdnění pěší cesty. „Nyní máme v ruce studii, detaily musí posoudit projektant. Petici se tedy částečně vyhovět dá. Ke zprůjezdnění cesty nad obchodním střediskem nemusí dojít. Pokud bychom ale nepustily auta na stávající pěší cestu, která vede rovnoběžně s ulicí Absolovou, narušilo by to celé řešení sídliště,“ sdělil Štefan. V anketě si totiž Blanenští přáli vyřešit nedostatek parkovacích míst. Do nově vzniklé obytné zóny se silničkou by podle Štefana zajížděla auta jen na parkoviště a zpět, a to omezenou rychlostí. „Priorita je pro nás pohoda bydlení a chodci. Po této cestě tak nebude možné jen tak projet, nebo si tudy zkrátit cestu,“ dodal. Námitky týkající se umístění laviček budou bez problému zapracovány.

Ještě v den veřejného jednání měl starosta Blanska Lubomír Toufar petici na stole. „Připomínky lidí vezmou projektant, architekt i šéf investičního odboru v potaz. Musí však najít řešení, které bude vyhovovat lidem i projektu,“ uvedl Toufar s tím, že teprve po vyřešení těchto potíží se budou moct odborníci pustit do projektu pro územní řízení a stavební povolení.

Úpravy na Severu by měly trvat minimálně pět let. Jde totiž o nejrozlehlejší síliště ve městě. Podle Štefana přijde jako první na řadu část nad restaurací Sýpka. „Lidé z tamních čtyř výškových domů totiž upozorňovali, že nemají kde parkovat,“ řekl za investiční odbor Štefan. Podle něj v této lokalitě dělníci rozšíří parkoviště, děti tam zase využijí nové hřiště.