V Blansku to zatím na velká překvapení v obsazení tamní radnice nevypadá. Už od chvíle, kdy začátkem letošního roku vystřídal na postu starosty města Lubomíra Toufara, bylo jasné, že lídrem kandidátky ČSSD v Blansku pro podzimní volby bude Ivo Polák. „Rozhodnutí vedení naší místní organizace se nezměnilo. Na seznamu zbylých kandidátů se domluvíme do konce června. Podle mých informací to vypadá, že se volby uskuteční v termínu kolem desátého října, takže času je pořád relativně dost," konstatoval Polák.

Svá očekávání zatím nechce blíže popisovat. „Každá politická strana chce uspět a ČSSD není výjimkou. Nás, naše členy a jejich práci lidé znají, takže je na nich, aby zhodnotili, jestli ji děláme dobře. Kdybychom nezopakovali vítězství z minulých komunálních voleb, byl by to svým způsobem neúspěch. I proto je každá obhajoba těžší. Do budoucnosti města chceme mluvit dál, ale záleží na počtu získaných mandátů," ví Polák.

Do konce června bude mít o pořadí jednotlivých lidí na své kandidátní listině jasno také blanenská ODS. Jejím lídrem bude opět současný místostarosta města Jiří Crha. „Pracují pro nás samí zkušení a kvalitní lidé. Tomu bude odpovídat náš volební program. Jeho podrobnosti však zatím neprozradím, bylo by to naivní a netaktické," řekl Crha.

Specifické volby

Má spočítané, že celostátní preference jeho strany se pohybují kolem osmi procent. „Ale komunální volby jsou specifické v tom, že jsou více zaměřené na osobnosti. Díky zkušenostem třeba z menších obcí víme, že za takových okolností může vyhrát nějaké sdružení, které se vůči klasickým politickým stranám vymezuje," připomněl Crha.

To bývá třeba případ Olešnice. „Znovu budu kandidovat jako lídr Sdružení nezávislých kandidátů. Společně s lidmi, kteří jsou úspěšní ve svých oborech," naznačil její starosta Zdeněk Peša.

Bez politické příslušnosti se obejdou i starostové, kteří minule politickou stranu reprezentovali. V případě Vladimíra Paulíka z Petrovic to byly Věci veřejné. „Starostu dělám mnoho let. Proto jsem velmi pečlivě zvažoval, jestli do toho jít znovu. Nakonec asi kandidovat budu. Jako nezávislý," sdělil Paulík.

Dlouhou dobu v úřadu starosty má za sebou také starosta Velkých Opatovic Jiří Bělehrádek. „V čele radnice jsem dvacet let. Proto jsem se rozhodl dát šanci jiným a pokusit se pouze o členství v zastupitelstvu. Ještě to není oficiální, ale koncem týdne to na devětadevadesát procent oznámím svým kolegům," prozradil člen KDU-ČSL.

Paradoxní situace nastala v roce 2010 v Letovicích. Ačkoli v nich zvítězila Občanská iniciativa SNK, starostou se stal Vladimír Stejskal z ODS. „Ještě nemáme sestavenou kandidátku, ani nemůžu potvrdit, jestli budu lídrem. Ačkoli to nevylučuji. Konečnou podobu by listina měla dostat snad už příští týden. Poté ji ještě musí schválit náš sněm," vysvětlil Stejskal.

Ten v křesle letovického starosty vystřídal Radka Procházku právě z Občanské iniciativy SNK. „Voleb se pochopitelně zúčastníme znovu, ale jejich výsledek předvídat nechci. Každopádně uděláme všechno pro to, abychom dopadli dobře," řekl Procházka.

Lídr boskovické ODS v podzimních volbách? Dohnálka vystřídal Sivera

Boskovice – 2006 až 2013. V těchto letech byl František Sivera poslancem Parlamentu České republiky. Za sebou měl post zastupitele Jihomoravského kraje a starosty Boskovic. Ten poslední si možná zopakuje. Na kandidátní listině boskovické ODS pro podzimní komunální volby totiž na rozdíl od minulých voleb na prvním místě vystřídá nynějšího starostu Jaroslava Dohnálka. Ten bude dvojkou.

František Sivera vedl Boskovice v letech 2002 až 2006. „Místní sněm naší strany rozhodl, že mě dosadí na první místo kandidátní listiny. Já jsem nabídku přijal. Času k odevzdání seznamu je ještě dost, ale jména lidí na prvních deseti pozicích už jsme schválili," oznámil Sivera.

Návrat do funkce starosty nevylučuje. „Hlavně záleží na počtu mandátů, které ODS v Boskovicích získá. Jestli jich bude dost na to, abychom mohli mluvit do obsazení křesla starosty, budu se o toto místo ucházet," prohlásil Sivera.

Dohnálek rozhodnutí sněmu respektuje. „Aktuální pozice na kandidátce rozhodně není mou jedinou prioritou. Jakákoli další rozhodnutí je zatím zbytečné a předčasné odhadovat," řekl muž, který je starostou Boskovic osm let.

Šanci cítí také ANO

V Boskovicích je poslední dobou hodně slyšet také o hnutí ANO. „Naše kandidátní listina je do značné míry kompletní a určitou představu už máme i o našem lídrovi. Konkrétní jména však zveřejníme až poté, co je schválí předsednictvo strany na svém červencovém zasedání v Praze," řekl předseda oblastní organizace hnutí ANO v Boskovicích Luděk Řehoř.

Nedávné volební úspěchy hnutí Andreje Babiše nemusí být podle člena boskovické oblastní organizace Vladimíra Jakubce pouze přínosem. „Předpokládáme, že se na vlně naší současné popularity pokusí do zastupitelstev dostat i lidé, kteří tam nepatří. Bude to problém celé republiky. Na Blanensku uděláme všechno pro to, abychom toto riziko minimalizovali," přislíbil. Změnu v čele kandidátky boskovických občanských demokratů označil za rošádu z nutnosti.

ODS však není v Boskovicích jedinou politickou stranou, která chystá změnu lídra. Stejně se rozhodlo vedení tamní TOP 09. Dominika Božka, který čtyři roky pracuje i jako místostarosta města, vystřídá v čele kandidátky Pavel Vlach. Ten v minulosti vykonával například funkci tajemníka boskovické radnice.

Sám změnu označil za užitečnou. „Dohodli jsme se tak s panem Božkem. S největší pravděpodobností budu nadále ředitelem vyšší odborné školy, ale samozřejmě záleží na síle mandátu, který získáme. Do voleb jdeme s vírou v solidní výsledek. Je možné, že znovu zvítězí ČSSD. Poté by záleželo na tom, jestli tentokrát dokáže sestavit funkční koalici," konstatoval Vlach.

Kandidátkou na starostku za ČSSD bude Hana Nedomová. „Jestli zvítězíme, chceme komunikovat se všemi politickými stranami. Proti žádné se tentokrát nevyhrazujeme, to byla minule asi chyba," přiznala Nedomová.

Zastoupení v nynější boskovické koalici má také KDU-
-ČSL. Jejím lídrem bude i nadále současná místostarostka Jaromíra Vítková. „Na tom už jsme se shodli, stejně jako na dalších čtyřech pozicích na kandidátce. Nedokážu říct, jestli návrat lidovců do poslanecké sněmovny bude mít na volby u nás vliv. Naším cílem je obhajoba čtyř mandátů z minula. A další by mohl přibýt," usmála se Vítková.

Větší předvolební projekty zástupci její politické strany nechystají. „Nejen já, ale i mnozí mí kolegové máme za sebou velký kus práce. Takže to rozhodně není o tom, že bychom se pár měsíců před komunálními volbami začali nějak výrazně angažovat," řekla Vítková.